Команда МІОКу взяла участь у Всенаціональному заході «9 листопада – день української мови в Румунії»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу

Команда Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» на запрошення Союзу українців Румунії (СУР) у складі Ірини Ключковської, Оксани П’ятковської, Оксани Горди та Оксани Трумко взяла участь у Всенаціональному заході «9 листопада – День української мови в Румунії», одному з найважливіших свят української громади. Організатори події запросили міоківців до участі у церемонії відкриття і панельних дискусіях, враховуючи «вагомий внесок Інституту у збереження та популяризацію української мови в Румунії, а також щиру відданість Україні та українському народові».

На події були присутні і виступили члени Уряду Румунії, Парламенту Румунії та Верховної Ради України, органів місцевого самоврядування Румунії та обласних військових (державних) адміністрацій України, Посольства України в Румунії, Світового та Європейського Конгресів Українців, представники академічного середовища України та Румунії, церкви, громадських організацій, культурних товариств Румунії, українські біженці. Загалом у події взяли участь понад 500 осіб з різних країн.

Відкриваючи подію, Мирослав Микола Петрецький зазначив: «Народ може відбудувати будь-що, але він не зможе відновити свою мову, якщо вона втрачена. Уже впродовж 30 років українці Румунії роблять все для того, щоб зберігати і передавати рідну мову наступним поколінням. І сьогодні цей захід засвідчує правильність наших дій. Ми засмучені через події в Україні – і це водночас доводить наскільки важливими є мова і культура. Адже ворог нищить не лише інфраструктуру, те, що відбувається в Україні, – це удар по нашій мові та культурі. Тому ми тут маємо зберігати і примножувати надбання українців. Навколо українського народу об’єднаний весь світ, там, де єдність, там сила. Слава Румунії! Слава Україні». Депутат Петрецький також подякував владі та народу Румунії за допомогу Україні, а українцям Румунії – за збереження ідентичності.

Секретар Надзвичайного і Повноважного Посла України в Румунії зазначив: «Важливо, щоб через українську мову світ пізнавав Україну, її цінності та культуру, які ми зараз захищаємо зі зброєю в руках».

Учасники події тепло сприйняли виступ Евгена Чолія, президента організації «Україна 2050», очільника Світового конгресу українців 2008–2018, Почесного консула України в Канаді. Пан Чолій сказав: «Українці Румунії належать до народу, який викликає величезну пошану у цілому світі. Одне з найважливіших завдань – це плекати традиції, передавати їх від покоління до покоління. День української мови в Румунії цього року є зброєю проти гібридної війни рф, яка включає дезінформацію і хоче переконати цілий світ, що українці і росіяни – один народ. Росія чинить геноцид, щоб знищити ідею бути українцем».

Директорка МІОКу Ірина Ключковська зазначила: «Ми з України. Ми як громадяни України приїхали, щоб подякувати Румунії, румунам, панові Петрецькому за те, що ви з нами. Ви – наші другі легені, без яких Україна не могла б дихати. Карта повітряних тривог була сьогодні червона. А це означає, що ми були змушені покинути домівки, класи і піти в укриття. Росія руйнує наші університети, ліцеї, школи… Чому вони руйнують освіту? Бо освіта – це сила, яка робить нас невразливими, сильними, а мова – це зброя».

У межах події відбулися чотири панельні дискусії.

  1. Підтримка України в контексті збройної агресії росії: дії держави та приклади передового досвіду, потреба у відбудові українських міст і регіонів.
  2. Мова як фундаментальний чинник формування людини та консолідації нації. Роль державного управління у популяризації та підтримці державної мови.
  3. Освіта рідною мовою – ключовий вектор захисту національної ідентичності українців у Румунії.
  4. Румунія та криза біженців з України: допомога від міжнародних організацій, громадських організацій та заходи щодо запобігання і протидії торгівлі людьми.

На завершення відбувся концерт, на якому виступили українські художні колективи Румунії, які приїхали з різних регіонів.

У заході взяли участь представники освітніх осередків, в яких викладають українську мову. Користуючись нагодою, міоківці розповіли про своєї проєкти та подарували шкільним інспекторкам української меншини Марамороського і Тіміського шкільних інспекторатів Галені Мікулайчук і Марії Сабо Кондрей підручники «Ключ до України: міста і люди».

Дякуємо СУР та особисто Мирославу Миколі Петрецькому та генеральному секретареві Любові Горват за запрошення, яке є ще одним кроком до зміцнення співпраці.

Фото із заходу Фото із заходу