Хроніки Львівської політехніки: кілька епізодів про літні екскурсії та практики студентів у 70–80-х роках XIX століття

Юлія Курдина, кафедра історії, музеєзнавства і культурної спадщини
Геодезична практика в навчальній програмі

Надворі – липень, сесія – позаду, тож студенти Університету мають можливість набратися сил перед новим навчальним роком. Однак середина літа не завжди була часом відпочинку для студентів-політехніків. У певні історичні періоди навчання тривало до кінця липня, і саме у липні відбувались практики, наукові поїздки чи екскурсії для слухачів (так тоді називали студентів). Подаємо відомості про окремі з них у 70–80-х роках XIX століття.

28 червня 1876 року. Колегія професорів Ц.К. Технічної академії ухвалила виділити в бюджеті на наукові екскурсії 600 злотих, які мали бути розподілені між професорами та викладачами, відповідальними за їхнє проведення, таким чином: Юліану Медведському – 50 злотих; Юліану Захарієвичу, Юзефу Єгерманну, Станіславу Зембінському, Рудольфу Гюнсбергу та Йозефу Рихтеру – по 110 злотих.

9–28 липня 1877 року проходила геодезична практика слухачів Ц.К. Технічної академії в околицях Стрия. У зв’язку з цим ректор Август Фройнд попередньо звернувся листом до Галицького Намісництва з проханням повідомити Староство у Стрию, аби останнє інформувало жителів, що ламати та витягати геодезичні знаки, які встановлюватимуть практиканти, – не можна. Практикою керували професор геодезії Домінік Зброжек та його помічник – асистент Август Вітковський.

11 липня 1886 року студенти під керівництвом професора Юліана Захарієвича виїхали в наукову поїздку зі Львова до Стрия та Самбора, і далі до Беча, Кросна та Оджиконя. Газета Kurjer Lwowski писала: «В неділю 18 липня повернулися учасники наукової поїздки з Кросна і Беча, де під керівництвом професорів Захарієвича і Бізанца, а також асистента Ковальчука здійснено фотографування костелів і характерних пам’яток готики… Те, наскільки молоді необхідні і корисні такого роду поїздки, засвідчує той факт, що усі без винятку слухачі відділу архітектури взяли участь у цьому заході…».

У липні 1886 року також вирушили у наукову поїздку студенти-хіміки разом із професором Броніславом Павлевським – до Стрия, Дрогобича, Борислава, Трускавця, Волянки, а згодом поїхали до Станіславова (сучасний Івано-Франківськ), Коломиї, Печеніжина і Рунгурської Слободи (сучасне с. Слобода) з метою відвідин місцевих фабрик і промислових установ.

Геодезична практика в навчальній програмі t.jpg Лист Фройнда у Намісництво