Кафедра вищої геодезії та астрономії Інституту геодезії Львівської політехніки розширює співпрацю

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Магістри двох політехнік – львівської та карагандинської (Казахстан)

Магістри двох політехнік – львівської та карагандинської (Казахстан) – після спільного наукового стажування отримали сертифікати, які їм вручив проректор із науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки Олег Матвійків. У заході взяла участь представниця Консульства Казахстану у Львові.

Понад рік Львівська політехніка співпрацює з Познанською політехнікою. А нещодавно розпочала ще одну співпрацю – з казахським вишем.

– Із викладачами Карагандинської політехніки ми познайомилися на міжнародній конференції у Познані, – розповідає доцентка кафедри вищої геодезії та астрономії Любов Янків-Вітковська. – І підтримали їхнє бажання співпрацювати з нами, а казахські студенти в майбутньому вступатимуть до нашої магістратури й аспірантури.

Згодом наукове стажування за тематикою спрямування магістерських робіт карагандинських і львівських політехніків у Познані збіглося у часі. Про свої враження розповідає першокурсник магістратури Львівської політехніки Олександр Романишин:

– Ми ознайомилися з вишем, його обсерваторією, новітньою бібліотекою, зустрілися з науковцями кафедри, а також зі студентами, спільно з якими слухали лекції. Враження дуже приємні. Було цікаво. Дізналися багато нового. І ми, і поляки, і казахи розповідали про свої магістерські роботи, над якими працюємо, обговорили перспективи можливого кооперування в дослідженнях.

– Це розширило би наші можливості, адже львівські студенти вивчають класичну космічну геодезію й моніторинг Землі, познанські – зі спрямуванням у будівництві, але мають окремий факультет, пов’язаний із вивченням космонавтики. А ось підготовка казахських геодезистів несуттєво різниться від нашої, і лише в магістратурі, – додає Люба Янків-Вітковська.

Після поїздки до Польщі магістри казахського вишу тиждень стажувалися у Львівській політехніці на кафедрі вищої геодезії та астрономії. Це фактично був обмін тематикою досліджень. Однак, окрім праці в університеті, гості мали екскурсію містом, а також на геодезичні підприємства.