Без науки неможливо викладати: кафедра напівпровідникової електроніки здобула перше місце у рейтингу

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Анатолій Дружинін

Причиною цієї публікації стали дві події – кафедра напівпровідникової електроніки здобула перше місце у рейтингуванні, а її завідувач, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, доктор технічних наук, професор Анатолій Дружинін 9 жовтня святкує своє 70-річчя. До того ж, як виявилося, ювілей професора Дружиніна фактично збігся з ювілеєм нашого тижневика, лише з різницею в один день.

Наукові здобутки

Першість у рейтингуванні кафедра НПЕ здобуває не вперше. Зрештою, вона завжди серед лідерів. При визначенні рейтингу зазвичай зважають на науковий та науково-педагогічний потенціал, результативність підготовки фахівців, інтеграцію науки та вищої освіти, інформаційні ресурси, презентацію здобутків кафедри на міжнародному рівні.

При кафедрі є науково-дослідний центр «Кристал», де діють три лабораторії – сенсорної електроніки, фізики оксидних кристалів і магнітних сенсорів, науковими керівниками яких є А. Дружинін, С. Убізський та І. Большакова. Це дає можливість проводити наукові дослідження, залучати студентів до них. Науковці також працюють за держбюджетними темами, міжнародними та вітчизняними грантами. Зокрема чималий досвід дає співпраця з Міжнародною лабораторією сильних магнітних полів і низьких температур у Вроцлаві (Польща), у якій можна досліджувати напівпровідники у складних умовах. Нещодавно Юрій Когут під час праці над докторською стажувався у Франції та США. Науковці кафедри мають публікації у журналах, що входять до наукометричної бази даних Scopus та ISI Master Journal List. Цього року – це близько 30-ти таких публікацій професорів А. Дружиніна, І. Островського, Л. Василечка, С. Убізського, доцентів Ю. Ховерка, С. Сиротюка, О. Малика, асистентів С. Нічкала, Н. Лях-Кагуй. До написання наукових праць такого рівня залучають студентів – Ю.Клиска, М. Чернецького, В. Греба, Я. Бильдіну, Н. Щербань.

Широкий профіль знань з електроніки

– Наша кафедра – випускова. Готуємо спеціалістів із мікро- і наносистемної техніки. Свого часу ми готували спеціалістів для наукових установ і промислових підприємств. Тепер даємо широкий профіль знань з електроніки. Наші випускники знають технологію створення інтегрованих схем. Знають, як створювати, досліджувати і використовувати ці схеми. Також знаються на обчислювальній техніці, що необхідно для проектування приладів і схем, – розповідає завідувач кафедри.

Старшокурсники І. Андрощук, Ю. Клиско, У. Яхневич, В. Стасів, Я. Бильдіна, М. Чернецький беруть участь у наукових конференціях. Закономірно, що деякі випускники обирають науку. І часто залишаються на кафедрі. До слова, більшість її працівників – кандидати і доктори наук. Серед випускників кафедри – співробітники НАН України, різних вишів тощо. Частина молоді після закінчення навчання успішно влаштовується на роботу за кордоном.

– З одного боку, це добре, адже той факт свідчить, що ми готуємо добрі кадри, які успішно конкурують на світовому ринку. По-друге, наші випускники рекламують Львівську політехніку. Але жаль за те, що ці люди працюють все ж не на український ринок, – роздумує професор Дружинін.

У ногу з часом

Професор Анатолій Дружинін у Львівській політехніці працює з 1980-го року. Кафедру очолює 11 років.

– Я закінчив фізичний факультет університету І. Франка. Захистив кандидатську з вузькозонних напівпровідників. А коли прийшов до Політехніки, то змінив тематику – почав досліджувати матеріали для створення сенсорів фізичних величин. Тут створив свою наукову групу. Подальші здобутки стали основою для матеріалів, які я 2011 року представив на Державну премію України у галузі науки і техніки, – розповідає Анатолій Олександрович.

Професор Дружинін свою наукову працю успішно поєднує з викладанням. Перерву між парами використовує для роботи в лабораторії. І не розуміє тих викладачів, які прочитали лекцію і пішли. На його думку, викладач цікавий студентові, може його багато навчити і йде в ногу з часом лише тоді, коли втілюється як науковець. «Так і студентів можна більше навчити, і самому розвинутися», – пояснює.

До наукової групи, яку очолює, входить близько десяти осіб – І. Островський, Ю. Ховерко, О. Кутраков, Н. Лях-Кагуй, С. Нічкало, Р. Корецький, Ю. Когут та інші. Цих людей об’єднує жадоба до наукових досліджень, тематика напівпровідникових матеріалів і створення приладів сенсорної електроніки, тобто сенсорів, які мають практичне застосування. У доробку Анатолія Дружиніна – 6 монографій, близько 600 наукових статей, із них 75 – у журналах Scopus. Індекс Гірша (показник впливовості) професора – 8.

Анатолій Олександрович демонструє найновіший експонат – сейсмодатчик, який 10–14 жовтня братиме участь у виставці «Зброя та безпека-2016», що відбудеться в Києві. Цей прилад має високу чутливість до об’єкта, що наближається. Таким чином, він може зафіксувати противника в умовах воєнних дій. Це найновіша розробка науковців групи професора Дружиніна.

Практичне застосування розробок, які здійснюють науковці під керівництвом професора Дружиніна, полягає у дослідженні фізичних величин в екстремальних умовах.