Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію розвитку штучного інтелекту

За матеріалами сайту Міністерства цифрової трансформації України
Ілюстрація до штучного інтелекту

Одне з пріоритетних завдань Міністерства цифрової трансформації – забезпечити всі необхідні умови для розвитку технологічних компаній в Україні, залучити на наш ринок нових світових гігантів та їхні інвестицій, зокрема у сфері штучного інтелекту (ШІ). Цей напрям достатньо новий для України, але не для світу, тому Міністерство розробило Концепцію розвитку сфери штучного інтелекту в Україні, яка сприятиме інтеграції інноваційних технологій в економічно важливі сектори держави. Концепцію підтримав Кабінет Міністрів України.

– Україна має неабиякий потенціал у сфері штучного інтелекту. Ми маємо найбільшу кількість компаній-розробників технологій штучного інтелекту у Східній Європі. Компанії у сфері АІ з українським корінням вже придбали міжнародні корпорації, такі як Snap, Google, Rakuten. Активно використовуються в різних сферах й чатботи. Тому зараз ми працюємо над створенням сприятливих умов, щоб ШІ став одним із ключових драйверів цифрової трансформації та загального зростання економіки України. Адже розвиваючи сферу штучного інтелекту, ми забезпечуємо конкурентоспроможність України на міжнародному ринку, – зазначив Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Технології ШІ сприятимуть трансформації економіки, ринку праці, державних інституцій та суспільства загалом. Їх застосування дасть можливість зменшити обсяги витрат і підвищити ефективність виробництва, якість товарів та послуг.

Реалізації положень Концепції розвитку штучного інтелекту дасть змогу:

  • зайняти Україні значний сегмент світового ринку технологій ШІ та провідні позиції у міжнародних рейтингах (як результат – прихід іноземного інвестора в галузь);
  • створити умови для участі України в діяльності міжнародних організацій та реалізації ініціатив щодо формування стратегій розвитку, регулювання та стандартизації ШІ у світі;
  • впровадити технології ШІ у сфері освіти, економіки, публічного управління, кібербезпеки, оборони та інших сферах для зростання довгострокової конкурентоспроможності України на міжнародному ринку;
  • сформувати адекватне та дієве правове поле для застосування технологій ШІ з огляду на міжнародні стандарти в галузі та передовий іноземний досвід її державного регулювання.

Наступний крок для Міністерства – спільно з іншими стейкхолдерами у тримісячний термін розробити і затвердити план заходів реалізації Концепції.