Львівський ІТ Кластер запустить в Університеті ще дві нові інноваційні навчальні програми

Львівський ІТ Кластер
студенти в аудиторії

Львівський ІТ Кластер продовжує модернізацію української технічної освіти і готує до запуску нові інноваційні навчальні програми, на які можна вступити вже з вересня цього року. Окрім п’яти вже діючих інноваційних програм навчання, які Кластер спільно з ІТ-компаніями запустили раніше, з’являться ще три нові – «Робототехніка», «Business Analytics & Data Science» та «Кібербезпека».

Дві інноваційні програми навчання запустять цього року в Національному університеті «Львівська політехніка» – «Робототехніка/Robotics» та «Business Analytics & Data Science». А програму «Кібербезпека/CyberSecurity» – у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності. Усі навчальні програми розробляли спільно з фахівцями львівських ІТ-компаній.

– Наша мета – якісна освіта, а якість можна отримати лише у тісній співпраці всіх зацікавлених сторін. Саме тому ми почали розробляти нові програми у Національному університеті «Львівська політехніка», згодом у Львівському національному університеті імені Івана Франка, а тепер і у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності, – розповідає Зеновій Верес, керівник освітнього напрямку Львівського ІТ Кластеру, Solution Architect в компанії SoftServe, викладач Львівської політехнки. – Особливо приємно, що ініціатива стосовно створення програм належала саме університетам, вони самі звернулися до Кластеру. Після успішного запуску наших перших програм університети проявляють зацікавлення, і це є показником того, що вони також готові до якісних змін в освіті.

Програма «Робототехніка» запрацює у Львівській політехніці в Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології на кафедрі інформаційно-вимірювальних технологій. Більшість предметів у навчальній програмі – це цілком нові дисципліни, зорієнтовані на потреби ринку, передусім ІТ-галузі. Мета програми – підготувати спеціаліста, який зможе розробляти, програмувати та керувати роботами, вбудованими пристроями та комп’ютеризованими системами.

– Мотивацією до участі в розробці програми стало те, що внаслідок моєї професійної діяльності постійно доводилося працювати з аналітикою даних, штучним інтелектом, вбудованими і роботизованими системами на перетині індустрії та академії. Відповідно було велике бажання поділитися досвідом і доклатися до формування орієнтованих на ринок освітніх програм, – розповідає Юрій Хома, керівник програми «Робототехніка», Data Science Lead в компанії Sciforce Solutions, викладач Львівської політехніки. – Створені програми суттєво наблизили навчальні заклади у напрямку співпраці з індустрією і гарантують випускникам хороші кар’єрні перспективи в сфері ІТ.

Програма «Business Analytics & Data Science» запрацює у Львівській політехніці в Інституті комп’ютерних наук та інформаційних технологій на кафедрі інформаційних систем та мереж. Перші два курси відбуватиметься спільне навчання для всіх студентів програми. Починаючи з третього курсу, студенти обиратимуть один з трьох напрямів: Data Science (DS), Business Analysis (BA) та Business Intelligence (BI).

Уже в березні Львівський ІТ Кластер проведе дні відкритих дверей усіх інноваційних навчальних програм, де можна буде ознайомитися детальніше з умовами вступу на програми, особливостями навчання та запитати про все, що цікавить вступників.