Ірина Ляховенко: «Lady Di Atelier розвінчує міф про те, що соціальне підприємство – це неприбутковий бізнес»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ірина Ляховенко

Lady Di Atelier – перше інклюзивне ательє в Україні, співзасновницею якого є випускниця Львівської політехніки Ірина Ляховенко. Завдяки соціальній платформі люди з інвалідністю можуть працювати та втілювати власні мрії у життя. Докладніше про успішний підприємницький досвід випускниці читайте в нашому інтерв’ю.

– Як виникла ідея створити інклюзивне ательє «Lady di Atelier»?

– Ідея створення Lady Di Atelier народилася у моєї колеги Ярини Янчак. Ми дуже хотіли відкрити соціальне підприємство, ціллю якого буде створення робочих місць для людей з інвалідністю, а також для батьків, які доглядають таких дітей. Наша діяльність розпочалася зі співпраці з талановитими жінками, які вишивали бісером. На основі цієї вишивки було створено першу колекцію суконь Lady Di Atelier, яку ми продемонстрували на показі у Центрі Шептицького. Згодом ми почали працювати та займатися арт-терапією з дітьми зі синдромом Дауна. На основі їхніх картин упродовж першого року діяльності ательє створено взірці дизайнерських хустин.

– Чи мали ви досвід волонтерства до появи Lady di Atelier?

– Так, я була однією зі співзасновниць громадської організації «Діти Землі». Ми працювали 10 років із дітьми-сиротами та опікувалися сиротинцем у місті Золочів. Також я була волонтером при скаутській організації «Пласт». Спільно з куренем ім. Катерини Зарицької долучалися до волонтерської діяльності. Зараз я також є у Пласті, щоправда, менш активна. Та ідея патріотизму, духовності, небайдужості до інших мене не покидає й досі.

– Розкажіть, будь ласка, докладніше про команду Lady Di Atelier?

– Наша команда – це люди-ентузіасти, які цікавляться жіночою тематикою та роблять усе з любов’ю. Піклуємося про ближнього та є толерантні до кожного. Для багатьох людей з нашої команди Lady Di Atelier – це місце, де їх прийняли по-родинному. Нашу бізнес-модель будуємо так, щоб усім було комфортно працювати. Робочий графік підлаштовуємо під кожного працівника. Також ми шукаємо способи для віддаленої роботи членів нашої команди.

– Чого вдалося досягти за час існування Lady Di Atelier? Якими здобутками команди найбільше пишаєтеся?

– Я пишаюся тим, що за три роки діяльності бренду ми змогли об’єднати власні сили та збудувати потужну команду. Наша організація стала прибуткова. Діяльність Lady Di Atelier не залежить від грантів чи якихось допомог. Наш головний здобуток – кваліфікована та дружня команда.

– Над якими проєктами працює команда інклюзивного ательє?

– Нашою основною ціллю є збільшення кількості працівників. Дуже класно надавати пріоритет при працевлаштуванні саме людям з інвалідністю. Наразі ми працюємо над тим, щоб дати можливість ще більшій кількості дітей принтувати тканини у нас. Це допоможе їм реалізувати свої таланти. Від продажу робіт кожна дитина отримує гонорар. Також Lady Di Atelier постійно працює над збільшенням продажів на різних платформах та покращує якість продукції. Зокрема у 2022 році наші хустини відшиватимуть із натурального шовку високої якості.

– На вашу думку, що потрібно зробити для розвитку інклюзії та благодійності в Україні?

– Потрібно аби влада на державному рівні дбала про те, щоб закони базувалися на тому, що ми всі різні, але рівні. В Україні, на жаль, є багато людей з інвалідністю. Вони мають із комфортом пересуватися містом, відвідувати різноманітні установи та працювати. Потрібно, щоб підприємства були відкриті до їх працевлаштування. Варто позбутися стереотипів. Люди мають дарувати любов й тепло одне одному.

– Як виникла Політехніка у вашому житті? На кого навчалися?

– Навчалася у Політехніці за спеціальністю «Фінанси і кредит». Мені завжди дуже приємно згадувати студентські часи. Я вдячна університету за те, що він заклав мені досить багато хороших якостей, які сьогодні допомагають будувати власний бізнес.

– З якими проблемами зіткнулися під час відкриття ательє?

– Досить важко було знайти приміщення, щоб було абсолютно зручне та доступне для людей, які пересуваються на колісних кріслах. Потрібно було одразу підлаштовувати все навколо. Також професійне фабричне устаткування не завжди дає можливість працювати лише руками. Спершу було складно відійти від стандартної бізнес-моделі та підлаштувати робочий графік під кожного працівника. Але зараз наша унікальна бізнес-модель досить класно функціонує.

– Як стати частиною вашої команди?

– Кожен охочий може написати на нашу офіційну сторінку у Facebook чи Instagram. Тут ми щомісяця розміщуємо вакансії. Надсилайте резюме на нашу електронну пошту ladydiatelier@gmail.com і ми обов’язково розглянемо можливість співпраці. Також уся необхідна інформація є на нашому офіційному сайті. Будемо раді побачити ваші малюнки, картини чи скетчі у нашому офісі або ж онлайн.

Ірина Ляховенко Ірина Ляховенко Lady Di Atelier Lady Di Atelier