Простір цифрових рішень: Інститут регіонального розвитку і Tech StartUp School запускають проєкт Hackyourfuture

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
комп'ютерні технології   Інституту регіонального розвитку і Tech StartUp School

Нові цифрові технології – нове майбутнє. Tech StartUp School спільно з Інститутом регіонального розвитку створили по-справжньому унікальний хакатон у галузі діджиталізації – Hackyourfuture. Докладніше про умови участі та запуск проєкту ми довідалися, поспілкувавшись із керівником проєктів із розробки стратегій і програм Інституту регіонального розвитку Оленою Бей.

– Розкажіть, будь ласка, про діяльність проєкту Hackyourfuture

– Проєкт Hackyourfuture реалізується Global Project Partners e.V. спільно з Інститутом регіонального розвитку за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини в рамках ініціативи «Розвиток співпраці громадянського суспільства в країнах Східного партнерства та Росії». Цей проєкт передбачає провадження воркшопів із розвитку цифрових навичок організацій громадянського суспільства західної України, провадження хакатону і цифрового фестивалю. Хакатон Hackyourfuture та цифровий фестиваль реалізується спільно з Tech StartUp School.

– Якою є мета хакатону Hackyourfuture?

– Метою проєкту є посилення цифрової спроможності організацій громадянського суспільства західної України задля того, щоб посилити вплив та залучити молодь до життя громад і країни загалом.

– Розкажіть, будь ласка, про головні особливості проєкту

– У рамках хакатону розроблятимуть проєкти розвитку громад або країни, що передбачають цифрові рішення та соціальні, економічні, екологічні, демократичні інновації. Участь є безоплатною. Учасники хакатону матимуть змогу працювати щонайменше 16 годин у команді однодумців. Уся робота відбуватиметься під керівництвом досвідчених міжнародних менторів для того, щоб перетворити ідею у важливий проєкт. Організовуватимуть воркшопи з розробки й пітчингу проєктів. На переможців очікують грошові призи – команді за найкращий проєкт та cпеціальний приз команді за цікавий проєкт.

– Якими є умови участі в проєкті Hackyourfuture?

– Потрібно мати ідею проєкту розвитку своїх громад або країни, зокрема ідею щодо розробки цифрових рішень у галузі соціальних, економічних, екологічних, демократичних інновацій та прозорості. Або бути спеціалістом у галузі ІТ, що готовий допомогти розробити цифрові рішення для покращення життя громад і країни.

– Як відбувається відбір учасників?

– Відбір учасників організовує міжнародне журі. Перевага надається проєктним ідеям, на основі яких можна розробити потрібний громаді і життєздатний проєкт, що передбачає цифрові рішення, протягом кількох днів. Також надаємо перевагу молодим людям із західних областей України.

– За допомогою яких онлайн-сервісів та платформ викладачі провадитимуть заняття?

– Якщо дозволить епідеміологічна ситуація, то хакатон організують у традиційному офлайн-форматі 8–9 жовтня. Або лише в онлайн-форматі на платформі ZOOM з 6 до 9 жовтня.

– Розкажіть, будь ласка, про залучених викладачів та менторів хакатону Hackyourfuture

– Ментори хакатону – це експерти і керівники з бізнесу, органів влади, ІТ компаній і громадських організацій з України, Німеччини, Франції. Ми познайомимо учасників із профілями менторів і з тим, в яких галузях, вони будуть консультувати команди.

– Що очікує на проєкт у майбутньому?

– Популяризація проєктів, підтримка менторів і, сподіваємося, успішне впровадження цікавих і важливих рішень.