Гідрогелеві пов’язки Aquior для лікування поранень та опіків використовують у 12 областях України

Науково-дослідна частина Львівської політехніки
Карта поширення Aquior

З початку війни у Львівській політехніці наукова група Інституту хімії та хімічних технологій розпочала напівпромислове виробництво гідрогелевих пов’язок – стерильного покриття на рану, яке забезпечує захист від механічного пошкодження, відведення ексудату (виділень з рани), запобігає пересиханню рани, повторному інфікуванню, підтримує в рані комфортний тепловий режим.

Гідрогелева пов’язка Aquior забезпечує прогресивний метод загоювання ран та полегшує процес лікування, скорочуючи його до 2 разів залежно від клінічного випадку. Виготовлена з природних матеріалів, тому не спричиняє алергічних реакцій та подразнення шкіри і є повністю біодеградабельною, що суттєво спрощує процедуру утилізації після використання.

Перевагою таких пов’язок є те, що вони можуть міститися на рані до 5 діб, не вживлюються у рану та не присихають до неї, що робить процес перев’язки комфортним і безболісним для пацієнта і менш трудомістким для медичного персоналу. Це й сприяло поширенню гідрогелевих пов’язок Aquior у закладах охорони здоров’я 12 областей України: Львівської, Волинської, Івано-Франківської, Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Донецької, Кіровоградської.

Пов’язки виготовляють за підтримки волонтерів та працівників Львівської політехніки, тому їхня кількість поки що є обмеженою. Однак схвальні відгуки медиків та прохання збільшити кількість переданих пов’язок із різних регіонів України засвідчують потребу в розширенні цього виробництва.