Геополітичний реалізм у фокусі уваги студентів-аналітиків кафедри міжнародної інформації

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-зустрічі

21 травня 2024 року студенти і викладачі кафедри міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Львівської політехніки взяли участь у підсумковій зустрічі з ад’юнктом відділу новітньої політичної історії Інституту політичних студій Польської академії наук, PhD Войцехом Лисеком (Wojciech Łysek). 11 березня – 29 квітня пан Войцех у рамках програми «Візит-професор» прочитав для студентів кафедри МІ факультативний курс «Між війною і миром: концепція реалізму в дослідженні Східної Європи (2008–2023)».

Під час навчальної взаємодії зі студентами лектор ознайомив слухачів із широко трактованою концепцією реалізму (realpolitik) у системі міжнародних відносин у Східній Європі першої чверті ХХІ століття. Учасники курсу засвоїли такі проблемні аспекти, як спадщина радянської імперії у політичних практиках пострадянських держав, війна як явище і виклик для регіону, американські концепції демократичного транзиту після розпаду СРСР, нова «холодна війна» між Росією та Заходом, роль пропаганди в сучасних міжнародних відносинах, виклики авторитаризму у Східній Європі. Практична компонента курсу дала змогу студентам засвоїти ключові тези й прогностичні сценарії майбутніх політичних і воєнних трансформацій у Східній Європі та світі загалом.

Під час підсумкової зустрічі завідувач кафедри міжнародної інформації, доктор політичних наук Василь Гулай наголосив на системній діяльності кафедри щодо залучення професійних фахівців-міжнародників до освітнього процесу, а також розкрив майбутні стратегічні напрями міжнародної співпраці з європейськими університетськими й науковими осередками. Доцент кафедри, кандидат історичних наук Любомир Хахула привітав учасників з успішним завершенням курсу та передав Войцеху Лисеку сертифікат про завершення програми. Позитивними враженнями від курсу поділилися студентки групи МІ-41 Адріана Файник та Ярина Стецюк, які підкреслили практичну сторону факультативу для реалізації їхніх бакалаврських кваліфікаційних робіт. Доктор Войцех Лисек подякував Політехніці за запрошення, жвавий інтерес до запропонованої проблематики й поділився ідеями щодо майбутніх спільних науково-дослідницьких проєктів.

Кафедра міжнародної інформації продовжуватиме впровадження до освітньої програми «Міжнародна інформація» спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» найновіших європейських теоретичних та практичних здобутків із галузі міжнародних відносин для формування у студентів розуміння принципів геополітичного місця України в Центрально-Східній Європі та світі.