Erasmus+ KA1 у Львівській політехніці: можливості, перспективи, співпраця

Марія Маркова, Центр комунікацій Львівської політехніки
Леся Брич

Цього року студенти Національного університету «Львівська політехніка» навчалися в різних країнах, а саме: у Польщі, Естонії, Німеччині, Словаччині, Словенії, Італії, Швеції, Фінляндії, Республіці Кіпр, Франції та Іспанії. І всі за допомогою програми Erasmus+ KA1.

Ми поговорили з Лесею Брич, провідною фахівчинею Центру міжнародної освіти, яка відповідає за програму Erasmus+ KA1 у Львівській політехніці, про важливість академічної мобільності, дізналися про специфіку виїзду за кордон хлопців за цією програмою, а також про те, хто ж усе-таки може взяти в ній участь, щоб спробувати власні сили і, можливо, нарешті здійснити свою мрію.

– Завдяки міжінституційним угодам за програмою Erasmus+ КА1, які уклали Центр міжнародної освіти та кафедри університету, студенти й аспіранти Львівської політехніки пройшли семестрове навчання в університетах-партнерах, а викладачі провели лекції та брали участь у тренінгах за цією програмою. Ми ще не можемо вказати точну кількість учасників академічної мобільності за 2023 рік, але, за моїми підрахунками, це близько 60 студентів і понад 100 викладачів, – зазначила Леся Брич.

За словами фахівчині Центру міжнародної освіти, наш університет має понад 80 угод за програмою Erasmus+ KA1. Серед нових освітніх закладів, з якими почала працювати Львівська політехніка за цією програмою, є університети-партнери у Греції (Panteion University Greece), Австрії (Internationale Hochschule GmbH (Insbruk)), Нідерландах (Inholland University of Applied Sciences), Естонії (Tallin University of Technology), Туреччині (Yıldız Technical University), на Кіпрі (Open University of Cyprus, University of Nicosia), в Італії (Università Politecnica delle Marche, University of Trento), Словенії (Alma Mater Europaea European centre Maribor) та Словаччині (Slovak University of Agriculture in Nitra).

Окремою темою цього року є виїзд за кордон чоловіків, зокрема хлопців, які навчаються в закладах вищої освіти.

– У нашій країні війна, і ми дотримуємося Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також постанови Державної прикордонної служби України. Але якщо студент має право на перетин кордону згідно зі своїми документами, то звичайно, що ми приймаємо заявку, – запевнила фахівчиня.

Стати учасником цієї програми має можливість кожен, але, як зауважила Леся Брич, є свої нюанси, які варто знати.

– Брати участь в академічній мобільності за програмою Erasmus+ KA1 можуть студенти, науково-педагогічні працівники й адміністративний персонал. Студентам рекомендуємо подаватися на участь у програмі після завершення другого року навчання. Але є можливості і для першокурсників – це короткострокова мобільність за програмою Erasmus+ KA1. Переважно ми розмовляємо про довгострокову мобільність для наших студентів, однак є й короткострокові програми – на один-два тижні. Такі пропозиції ми розміщуємо у своїх соціальних мережах (Facebook, Telegram, Instagram). Про семестрове навчання оголошуємо на сайті Національного університету «Львівська політехніка» в розділі «Центр міжнародної освіти» у підрозділі «Поточні конкурси програми Erasmus+ KA1». В оголошенні подаємо опис університету-партнера, зазначаємо кількість місць для академічної мобільності, спеціальність, а також дедлайн подання документів.

Також Леся Брич розповіла, які знання та навички повинен мати студент, який хоче взяти участь у програмі Erasmus+ KA1:

– Щоб стати учасником програми, студент має успішно провчитися два роки, знати іноземну мову на рівні не нижчому за В2, до того ж підтвердити свій рівень сертифікатом (для того щоб отримати сертифікат, ми завжди рекомендуємо Лінгвістично-освітній центр у Львівській політехніці). Студент пише мотиваційного листа іноземною мовою для участі в академічній мобільності.

Участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ KA1 дуже важлива для студентів, адже вони мають змогу побачити, як відбувається навчальний процес в університетах-партнерах у різних країнах Європи, попрактикуватися в іноземній мові (не тільки в англійській, а й у мові країни, де вони навчаються). Також навчання в іншій країні допомагає розширити світогляд, знайти нових друзів, пожити в міжнародному середовищі, ознайомитися з культурою інших країн. Участь у програмі академічної мобільності часто є додатковою перевагою у пошуку роботи. Та не менш важлива програма Erasmus+ KA1 для викладачів університету.

– Для науково-педагогічних працівників це можливість набути досвіду в новому навчальному середовищі, опанувати нові інноваційні педагогічні навички, а також навички розроблення навчальних програм і цифрові навички, поспілкуватися зі своїми колегами за кордоном для проведення спільних заходів з метою досягнення цілей програми. Це безцінний обмін досвідом і поглиблення співпраці між закладами вищої освіти, – підсумувала Леся Брич.

Леся Брич Інфографіка Інфографіка