Erasmus+ Jean Monnet Module: у двох інститутах Політехніки реалізовуватимуть проєкт на основі міждисциплінарності

Кафедра екологічної безпеки та природоохоронної діяльності
Заставка до матеріалу

Команда однодумців – Марія Руда, Алла Шибанова та Анна Гивлюд (кафедра екологічної безпеки та природоохоронної діяльності, Інститут сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола) та Христина Барвінська (кафедра транспортних технологій, Інститут механічної інженерії та транспорту) перемогли у конкурсі Jean Monnet Actions in the field of Higher Education: Modules (ERASMUS-JMO-2023-MODULE). Назва проєкту – «Концепція екосистемних послуг: Європейський досвід» (ЕЕ4CES).

Його актуальність зумовлена недостатньою обізнаністю освітньо-наукових, управлінських, бізнесових кіл щодо питання європейського досвіду впровадження концепції екосистемних послуг, яка є особливо важливою та корисною для післявоєнної відбудови України. В умовах війни потрібен перегляд усталених підходів до розв’язання гострих соціально-економічних, гуманітарних і безпекових, екологічних проблем розвитку держави на всіх рівнях ієрархії управління, зокрема й стратегічного планування розвитку територій та громад.

Європейські країни реалізували стратегії власного територіального розвитку, враховуючи надання екосистемних послуг. Ці стратегії передбачають сприяння сталим практикам землекористування, збереження та відновлення екосистем. Відсутність урахування концепції екосистемних послуг під час прийняття господарських рішень є перешкодою для сталого розвитку держави і створює загрозу екологічній безпеці та добробуту людей.

Мета реалізації цього освітнього проєкту полягає у використанні європейського досвіду застосування концепції екосистемних послуг для післявоєнної відбудови України.

Команда проєкту визначила стратегічною ціллю імплементацію стандартизованих типологій екосистемних послуг у практику стратегічного планування регіонального розвитку за європейським зразком. Такий амбітний задум став можливим саме завдяки ідеї формування проєктів на основі міждисциплінарності, що дає можливість розширити коло учасників і знання студентів.

Реалізація проєкту триватиме 3 роки, під час яких заплановано:

  • проведення факультативного курсу для студентів Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола й Інституту механічної інженерії та транспорту на тему «Екосистемні послуги для післявоєнної відбудови України: Європейський досвід»;
  • курси підвищення кваліфікацій для представників об’єднаних територіальних громад Львівської області та органів виконавчої влади «Європейський досвід стратегічного планування розвитку територій з урахуванням екосистемних послуг для післявоєнної відбудови України»;
  • європейські студії для слухачів Малої академії наук України, школярів закладів середньої освіти, представників громадських природоохоронних організацій;
  • курс для науково-педагогічних працівників та аспірантів «Екосистемні послуги: європейський досвід».

Очікуйте новин на сторінці проєкту ЕЕ4CES у соцмережі Фейсбук.