Engenius від політехніків – розумна система для діагностики електродвигунів на виробництвах

Освітньо-стипендійна програма CIG R&D LAB
Команда Engenius

Одним із переможців освітньо-стипендійної програми CIG R&D LAB у Національному університеті «Львівська політехніка» стала команда Engenius.

Віталій, тімлід команди, розповідає про неї так:

– Ми всі навчаємось на одній спеціальності – «Інтернет речей». Коли я шукав своїх майбутніх колег, моїм єдиним критерієм був цей «вогонь в очах». І я не помилився. Всі, хто потрапив у нашу команду, віддавали себе повністю ідеї та працювали, не покладаючи рук. Зараз у нас залишилась команда ідейних та працьовитих людей, які готові пройти через вогонь та воду, які готові своїми силами рухати прогрес та інновації далі.

Отже, про що їхній проєкт?

Engenius – це розумна система для діагностики електродвигунів на виробництвах. Зараз на всіх виробництвах майже у всіх процесах використовують електродвигуни. Вихід з ладу будь-якого з них призводить до довгих простоїв виробництв під час ремонту чи заміни, що спричиняє величезні втрати прибутку. Команда розроблює систему, яка зможе передбачити, коли певний двигун вийде з ладу, вкаже на причину та сповістить працівників. Отож, виробництво зможе провести ремонтні роботи завчасно й дешевше або встигне підготуватись та замінити обладнання, коли це буде зручно.

Унікальність системи ось в чому:

  • цей бездротовий девайс можна встановити без втручання у внутрішню будову двигуна.
  • алгоритми машинного навчання зможуть передбачити поломку за певний час та вкажуть на її можливу причину;
  • система управління буде максимально зручною та сповіщатиме відповідних працівників про поломки.

Для команди стало відкриттям те, що в Україні є така велика спільнота стартапів: багато програм, конкурсів, підтримок для розвитку. «Для нас набагато крутіше буде вийти на закордонний ринок з українським стартапом», – ділиться з нами Віталій.

Зараз студенти працюють над покращенням алгоритмів для кращої оцінки періоду передбачень і для їхньої більшої точності. Також, у розробці платформа й інтерфейси взаємодії з системою. Паралельно в Engenius створюють бізнес-частину проекту.

У майбутньому команда прагне розповсюджувати свою систему на інші двигуни, прилади, галузі в напрямі розробки власної екосистеми розумних девайсів, які зможуть перетворити звичайне виробництво у розумне виробництво. Першим кроком на цьому шляху є проект Engenius.

Порада від команди: «Потрібно змішувати різні типи роботи. Розплануйте свій час так, щоб різні типи діяльності були змішані. Наприклад, спочатку написати код для певної частини програми. Потім подумати над бізнес-планом. Тоді знайти потрібний алгоритм для частини програми – і так далі. Так ви будете менше виснажуватись, і буде відчуватись динаміка дій».