Ельвіра Джумеля: «Державні премії та стипендії мотивують до професійного розвитку та нових наукових досліджень»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ельвіра Джумеля

Для асистентки кафедри програмного забезпечення Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Ельвіри Джумелі цей рік був плідний на професійні здобутки. Завдяки своєму таланту й інтенсивній праці на науковій ниві викладачка здобула стипендію від Кабінету Міністрів для молодих вчених. Докладніше про улюблену роботу та нові звершення Ельвіри Джумелі – у нашому інтерв’ю.

– Як розпочався ваш науковий шлях?

– Мабуть, ще з дитинства я знала, що буду навчатися і працювати саме у Львівській політехніці. Наука зацікавила мене тим, що тут треба постійно розвиватися та пізнавати щось нове. Двері до світу науки мені відкрив мій науковий керівник і взірець для наслідування – професор Володимир Погребенник. Під час роботи над магістерською роботою ми підготували перші матеріали на конференцію, після чого наша наукова діяльність привела мене до захисту дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності «технології захисту навколишнього середовища».

– З чим у вас асоціюється рідна альма-матер – Львівська політехніка?

– Львівська політехніка у мене асоціюється з домом. Саме тут я познайомилася з багатьма людьми, які надихають мене і мотивують ставати кращою. Знаю, що можу прийти в Політехніку по підтримку й пораду як до рідної домівки.

– Які можливості для молодих вчених дають державні премії та стипендії?

– Молоді вчені, які ще тільки починають реалізовувати себе в житті, зазвичай стикаються з недостатнім рівнем оплати праці. Державні премії та стипендії дають зрозуміти, що твоя наукова діяльність цікава державі, корисна людям. Це мотивує до розвитку і нових наукових досліджень. Стипендії та премії є не тільки приємним фінансовим бонусом, а й ознакою престижності. У 2018 році за наукові досягнення, які сприяють соціально-економічним перетворенням у регіоні й утверджують високий авторитет науковців Львівщини в Україні та світі, мене нагородили обласною премією для молодих учених і дослідників. Я отримувала стипендію для аспірантів ім. М. Грушевського у 2019–2020 навчальному році, а також нещодавно мені призначено стипендію Кабінету Міністрів України для молодих вчених.

– Розкажіть, будь ласка, докладніше про ваші наукові зацікавлення. Над якими проєктами працюєте?

– Серед моїх наукових зацікавлень – розв’язання сучасних проблем поліпшення стану екологічної безпеки промислових підприємств, удосконалення системи екологічного моніторингу. Зараз працюю над науково-дослідною роботою, яка присвячена розробленню методів комплексного екологічного моніторингу гірничих і гірничо-хімічних підприємств. Також із листопада під керівництвом завідувача моєї кафедри професора Дмитра Федасюка беру участь у міжнародному проєкті від Life «Комплексний підхід до інформування та зміни поведінки населення для організації «вільного» від ртуті міста», що порушує питання забруднення ртуттю в повсякденному житті. Загальна мета цього проєкту ― зменшення забруднення довкілля ртуттю, що міститься в побутовій продукції, з якою споживачі поводилися неправильно, завдяки наданню інформаційної підтримки через платформу комунікації та співпраці, організації широкої інформаційно-просвітницької кампанії та заходів зі зміни поведінки, формуванню довіри багатьох зацікавлених сторін за допомогою створення вільного від ртуті міста, участі в проєкті та співпраці багатьох зацікавлених сторін для спільного пошуку розв’язання проблеми.

– Чому для наших науковців важливо публікуватися у виданнях, які входять до міжнародних наукометричних баз даних?

– Наука не може бути однобічною й обмеженою кордонами, бо тоді ми дуже скоро побачимо її занепад. Треба публікуватися у виданнях, які входять до міжнародних наукометричних баз даних, не тільки заради підвищення показників, за якими визначають кількісні оцінки та проводять порівняльний аналіз активності авторів і наукових установ. Адже публікація статей у таких виданнях дає вченим змогу розширити свої можливості. Наші наукові та практичні результати стають кориснішими тоді, коли ми проаналізуємо стан і динаміку показників затребуваності й активності в базах даних.

– Як вам вдається заохочувати сучасну молодь до науки? Які знання прагнете передати майбутнім поколінням?

– На своєму шляху я зустріла чимало однодумців, це стосується і студентів. До Львівської політехніки вступає талановита та цікава молодь. Нерідко від неї можна й самій багато чого навчитися. Своїм студентам я прагну передати знання, пов’язані з довкіллям. Дуже хочеться, щоб майбутні покоління вміли раціонально використовувати та берегти природні ресурси.

– Чи легко поєднувати наукову діяльність і побутове життя? Як підтримуєте свій ресурсний стан?

– Свою творчу енергію відновлюю через різноманітні заняття залежно від настрою й обсягу часу. Зазвичай я готую страви, читаю книжки, переглядаю фільми, займаюся йогою, вирощую рослини та доглядаю тварин. Окреме місце у моєму серці мають маленькі подорожі до лісу. Такі прогулянки допомагають мені розрядитися й відновити внутрішній стан.