Ефективність і відповідальність у соціальних мережах: поради від Віталія Голубєва

Марія Шумик, студентка 4-го курсу ЖЗМК
Віталій Голубєв

За останні кілька років соціальні мережі стали невіддільною частиною нашого життя. Ми використовуємо їх для спілкування з друзями, для пошуку новин та іншої інформації, для здійснення покупок, для викладання своїх думок та багато іншого. У більшості з нас ранок починається з того, що ми відразу тягнемося до телефону, а протягом дня перевіряємо стрічку новин, ставимо лайки та робимо репости. Однак разом зі зручністю соціальних мереж виникають проблеми щодо їх відповідального використання й ефективності.

У своїй лекції на тему «Ефективність і відповідальність у соцмережах» Віталій Голубєв розглядає ці проблеми з різного боку і дає поради, як користуватися соціальними мережами ефективно й відповідально.

Віталій Голубєв – журналіст та редактор, секретар Національної спілки журналістів, автор друкованих і електронних книг для журналістів та всіх, хто працює з інформацією. Його статті з медіатематики містяться на профільних інтернет-ресурсах для медійників: «Детектор медіа», MediaSapiens, «Редакторський портал», на сайті «Я – журналіст!».

Віталій зауважує, що дуже багато людей проводить у мережі більше часу, ніж потрібно, що впливає на їхню продуктивність, настрій та робочу ефективність. За його словами, щодня із зовнішнього світу нам у голову надходить величезна кількість інформації – сьогодні пересічна людина за день споживає стільки контенту, скільки наші предки на початку ХХ чи наприкінці ХІХ століття не споживали за все своє життя, інформація яка потрапляє в наш мозок, перетворюється на певні думки, а вони стають підґрунтям для подальших дій. Він рекомендує використовувати соціальні мережі з розумінням того, що вони не є головною метою життя, а лише інструментом для комунікації та спілкування.

Крім того, Віталій Голубєв наголошує на відповідальності, що лежить на користувачах соціальних мереж. «Коли хочу написати комусь в’їдливий коментар або з кимось посваритися, я починаю себе зупиняти і думати, скільки він ще залишиться актуальним, чи за годину ти не пожалієш, що це написав, а завтра, післязавтра, через місяць?..» – каже журналіст. Справді, дуже важливо уникати непристойних та образливих коментарів у соцмережах, оскільки вони можуть завдати шкоди не лише репутації користувача, а і його оточенню.

Журналіст зазначає: «Починаючи день, важливо не відразу тягнутися до телефону, адже дуже важливі перші хвилини після пробудження… Від того, як починаєш день, залежить те, як ти далі його проведеш, з яким настроєм і яка буде працездатність». Тому він радить розпочати день із фізичної активності або зі склянки прохолодної води, поглянути, яка надворі погода. Якщо ж вирішите взяти до рук телефон, то нехай першою дією, яку ви зробите, буде не гортання стрічки новин, а перегляд плану справ.

«Істинна не народжується в суперечках…, корисно прислухатися до власних думок, провести невеличку рефлексію», – радить Віталій. Тому, перш ніж вступити з кимось у суперечку, журналіст рекомендує спитати себе: що я зараз роблю? Як це наближає мене до моїх цілей? Навіщо я зараз маю цю думку? Я зараз сперечаюся для чого? Як задовольнити потребу в інший спосіб?

Насамкінець Віталій Голубєв запропонував студентам поставити запитання, які їх цікавлять. Найцікавіше запитання мало бути відзначене призом – авторською книгою «Ефективність». Одна зі студенток запитала, якою була найсуттєвіша помилка, якої припустився журналіст, і як поживає його кіт. Запитання було цікаве та креативне, і лектор відзначив дівчину як переможницю конкурсу.

Загалом лекція Віталія Голубєва допомогла нам краще зрозуміти важливість ефективного й відповідального використання соцмереж. Наша поведінка в соцмережах може впливати на наше життя, тому ми маємо бути уважні та обережні з тим, що публікуємо і чим ділимося з іншими. Треба відповідати за свої дії та слова і створювати позитивне середовище в соцмережах. Тільки так ми зможемо зробити соціальні мережі безпечнішими й кориснішими для нашого життя та розвитку.