Дистанційне навчання очима студентів: переваги і недоліки

Ольга Гнатів, студентка 4-го курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Заставка до матеріалу

В умовах карантину та з початком повномасштабної війни в Україні заклади вищої освіти перейшли на дистанційну форму навчання. Студенти Львівської політехніки поділилися своїми враженнями від нововведення.

Вікторія Нода, 3-й курс

– На мою думку, процес отримання інформації має бути або повністю очним, або повністю дистанційним. Онлайн-формат мені подобається більше, ніж змішана форма навчання. Особисто для себе можу виокремити такі переваги: комфорт (особливо коли навчаєшся з дому, а не з гуртожитку, де у твоїй кімнаті перебуває, як мінімум, ще одна людина), тести/модулі/контрольні у Moodle або в інших програмах, практичність та більше можливостей для самостійного вивчення матеріалу. Звичайно, важко навчатися, коли у твоїй країні війна, але розуміємо, що життя триває, а Україні, як ніколи, потрібні кваліфіковані спеціалісти. З мінусів можу виділити легковажне ставлення студентів до навчання такого формату. Через це викладачі роблять невтішні висновки про неповноцінність онлайн-навчання, а це може позначитися на якості викладання.

Софія Кукіз, 4-й курс

– Безперечно, дистанційне навчання передбачає самомотивацію й самоосвіту. Оскільки онлайн-навчання гнучке, потрібні добра його організація, тайм-менеджмент і робота над собою. Я вдячна викладачам, що навіть під час воєнних дій у країні роблять усе можливе, щоб ми після закінчення університету мали не лише диплом, а й знання.

Валерія Сніжна, 1-й курс

– Перевагою, на мою думку, є можливість навчатися в будь-якому місці. Недоліків можу виділити багато, бо загалом я не задоволена дистанційним навчанням. Це і відсутність соціалізації, велика кількість годин за гаджетами та збільшення обсягу матеріалу для самостійного опрацювання. Хочу скоріше повернутися до звичайного ритму життя та до пар в аудиторіях.

Юлія Корпош, 4-й курс

– Я цілком задоволена дистанційним навчанням. Тепер ми маємо більше часу на саморозвиток і можемо легко поєднувати навчання з роботою. Єдиним мінусом є те, що бракує спілкування в реальному житті, за межами соціальних мереж.

Додамо, що популярність дистанційної освіти останніми роками різко зросла. Ця форма навчання найбільш гнучка та доступна для багатьох, хто прагне здобути знання.