Директора ІНЕМ удостоїли звання «Почесний професор Львівської політехніки»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фрагмент диплома

Січень у Львівській політехніці був плідний на важливі події, які вкотре доводять: попри війну, різні виклики та випробування, наш Університет не перестає розвиватися. Одним із визначних заходів стало урочисте засідання Вченої ради, під час якого директорові Інституту економіки і менеджменту професору Олегові Кузьміну вручили диплом «Почесний професор Львівської політехніки».

Розпочався захід хвилиною мовчання на вшанування пам’яті полеглих захисників.

Уже понад століття наш Університет надає звання «Почесний професор Львівської політехніки». Символічно, що цьогоріч ми стоїмо на порозі 180-річчя від дня народження видатного науковця і першого ректора-українця Львівської політехніки Юліана Медведського – першої особи, яку удостоєно цього звання. Досі його надали 46 особам. Академічна спільнота Львівської політехніки цим званням відзначає особистостей, які мають видатні заслуги перед Університетом у різних галузях. Серед них і Максиміліан Тульє – визначний інженер, Петро Потічний – активний діяч української діаспори.

Представила здобутки Олега Кузьміна – доктора економічних наук, професора, директора Навчально-наукового інституту економіки і менеджменту, заслуженого працівника народної освіти України – проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків професорка Наталія Чухрай.

– Завдяки багаторічній сумлінній і наполегливій праці Олег Євгенович зробив вагомий внесок у розвиток нашої альма-матер, у реалізацію її місії та досягнення цілей, а також у зміцнення її конкурентних позицій на ринку освітніх послуг. 58 років свого життя Олег Кузьмін пов’язав із Львівською політехнікою, пройшовши шлях від студента інженерно-економічного факультету до асистента – старшого викладача – доцента – професора – завідувача кафедри – декана – директора інституту та вписавши яскраві сторінки в розвиток економічної науки. Студент першого набору майбутніх інженерів-економістів, а отже, й один із перших випускників інженерно-економічного факультету, Олег Кузьмін продовжив добрі справи своїх попередників-науковців – Олександра Сідорова, Якова Плоткіна, Олега Янушкевича – та деканів (керівників) інженерно-економічного факультету: Івана Тивончука, Бориса Бабака, Петра Бондарєва, Степана Паранчука. Він став гідним продовжувачем започаткованих ними досягнень на факультеті, а нині – у Навчально-науковому інституті економіки і менеджменту, – наголосила у своїй похвальній промові Наталія Іванівна.

Завдяки щоденній наполегливій праці Олега Кузьміна та його колективу ІНЕМ пишається динамічним розвитком, високими стандартами освіти, а також особливими навчально-науковими здобутками науково-педагогічного персоналу, докторантів, аспірантів і студентів.

Під керівництвом Олега Кузьміна Навчально-науковий інститут економіки і менеджменту Львівської політехніки став бронзовим членом Business Graduates Association (BGA, Лондон, Велика Британія) у складі всесвітньо відомої акредитаційної агенції бізнес-шкіл AMBA (Association of MBA’s, Лондон).

Колеги характеризують Олега Кузьміна як словотворця, новатора, вчителя і наставника, як законодавця у менеджменті, як мудрого порадника, як подвижника в царині науки й освіти, як неперевершеного ментора, як умілого й ерудованого керівника, як людину багатогранних талантів та енциклопедичних знань, як успішного менеджера, як людину глибоких моральних принципів, як науковця і фундатора Львівської економічної школи, як особу активної життєвої позиції, юнацького запалу та зрілої мудрості тощо. Щедрістю душі, самовідданою працею, винятковим почуттям обов’язку він заслужив глибоку шану серед науково-педагогічної спільноти, плекаючи інтелектуальну еліту нації.

– Завдяки професіоналізму та стратегічному мисленню Олегові Кузьміну вдалося сформувати команду однодумців і міцний колектив, що примножує здобутки Львівської політехніки. Завдяки щоденній працелюбності Олег Кузьмін досяг значних успіхів на навчально-науковій ниві. У його науковому доробку – близько 1300 наукових праць, серед них понад 200 монографій та близько 60 статей, індексованих у міжнародних наукометричних базах Scopus і Web of Science. Він був науковим консультантом 31 особи, що успішно захистили дисертаційні роботи на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук. Крім того, під його науковим керівництвом захищено понад 100 кандидатських дисертацій. Він є засновником наукової школи процесно-структурованого менеджменту. З 1994 року Олег Кузьмін є головою спеціалізованої вченої ради К 35.052.03 із захисту кандидатських дисертацій, а з 2007 року – докторських дисертацій Д 35.052.03 при Національному університеті «Львівська політехніка». Під його науковим керівництвом виконано низку держбюджетних та госпдоговірних науково-дослідних робіт, – додала проректорка.

Варто зазначити, що Олег Кузьмін працював у різноманітних структурах Міністерства освіти і науки України. Зокрема, був членом секції «Економіка» Наукової ради, членом президії Науково-методичної комісії з менеджменту та адміністрування, заступником голови експертної ради Державної акредитаційної комісії з менеджменту та торгівлі, членом Науково-методичної комісії зі спеціальності «Бізнес-адміністрування», головою підкомісії «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» Науково-методичної комісії з менеджменту та адміністрування тощо.

У доробку Олега Кузьміна – 24 підручники і близько 100 навчальних посібників. Він є відповідальним редактором англомовного журналу «Economics, Entrepreneurship, Management», а також членом редколегії науково-практичного журналу «Регіональна економіка».

За вагомі результати в навчально-науковій діяльності професор Олег Кузьмін нагороджений низкою найвищих державних відзнак, зокрема: державними орденами «За заслуги» ІІІ та II ступенів (2009 та 2018 рр. відповідно); почесною грамотою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед Українським народом» (2015 р.).

Олег Євгенович відомий своєю активною участю в реалізації низки міжнародних проєктів. Так, із 2017 року він був співкоординатором проєкту мобільності згідно з міжінституційною угодою за програмою Erasmus+ між Національним університетом «Львівська політехніка» та Kingston University (м. Лондон, Велика Британія).

Олег Кузьмін спільно з партнерами зі Швеції, Румунії, Бельгії, Болгарії, Латвії, Франції, Казахстану та України долучився до виконання ще одного проєкту Erasmus+: «Впровадження системи забезпечення якості освіти шляхом співпраці Університету-Бізнесу-Уряду у вищих навчальних закладах – EDUQAS» (586109-EPP-I-2017–1-RO-EPPKA2-CBHE-SP).

Крім того, директор ІНЕМ був членом проєктної команди з реалізації проєкту Erasmus+ Jean Monnet Module «EU competitiveness boosting: circular economy» («Підвищення конкурентоспроможності ЄС: циркулярна економіка»). Також упродовж 2019–2022 років він долучився до реалізації проєкту Erasmus+ Jean Monnet Module «European Experience in Technology Transfer for Ukrainian Universities» («Європейський досвід трансферу технологій для українських університетів»).

З нагоди присвоєння високого звання «Почесний професор Львівської політехніки» Олег Євгенович приймав численні вітання від своїх друзів, знайомих, колег. Зокрема, з вітальною промовою виступив Володимир Загорський – член-кореспондент Національної академії наук України, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Національного лісотехнічного університету України, а також колишній студент Олега Євгеновича – Степан Куйбіда, директор Департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації.

Надійшли письмові вітання від ректора Гірничо-металургійної академії ім. Станіслава Сташиця у Кракові професора Єжи Ліса, ректора Гірничо-металургійної академії впродовж 2012–2020 років, Doctor Honoris Causa Національного університету «Львівська політехніка» Тадеуша Сломки, декана факультету управління Гірничо-металургійної академії професора Марека Дудека.

Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради