Наталія Гоц: «Для перемоги в конкурсі проєктів Erasmus+ Jean Monnet політехніки працюють системно»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Наталія Гоц

Як ми вже повідомляли, цього року 11 проєктів львівських політехніків є серед переможців конкурсу Erasmus+ Jean Monnet. Більше про багатолітню співпрацю і підготовку конкурсних заявок поспілкувалися з керівницею Центру міжнародної освіти, координаторкою програми Erasmus+ Львівської політехніки Наталією Гоц.

Львівська політехніка бере участь у конкурсі проєктів Jean Monnet із 2018 року. Щоправда, тоді щодо жодної з 21 поданої  заявки не було позитивного рішення. Це спонукало нас задуматися над причиною поразки. Політехніки та працівники ЦМО взяли участь у низці тренінгів за цими проєктами,  які проводив Національний Erasmus+ офіс України. Таке навчання дало свою користь. І вже з 2019 року політехніки почали здобувати перемоги у конкурсі Erasmus+ Jean Monnet, ― розповідає Наталія Гоц.

Із проєктами Erasmus+ Jean Monnet, що реалізують політехніки, ви можете ознайомитися на сторінці Центру міжнародної освіти.

Ми докладали чимало зусиль для поширення інформації про вибір теми, формування заявки, подання та реалізацію освітніх проєктів +Jean Monnet. У межах курсів підвищення кваліфікації ЦМО проводив презентації, а також регулярні зустрічі та консультування впродовж двох місяців перед поданням заявок. Щороку восени відбувалися зустрічі з учасниками, які не пройшли конкурсний відбір, стосовно аналізування та усунення недоліків, ― пояснила Наталія Євгенівна.

Минулого року започаткували спільноту політехніків «Сім’я проєктів Jean Monnet», метою якого стали ознайомлення з ідеями проєктів та їх творчими колективами, взаємне консультування і спільний пошук шляхів вирішення завдань проєктів.

Перші проєкти, які здобули політехніки, мали гуманітарне та економічне спрямування. Їх виконують представники ІГСН, ІНЕМ та ІАПО. Варто відзначити, що ІКНІ вдалося розширити тематику і започаткувати технічний напрям у проєктах Jean Monnet, що згодом набуло розвитку.

Цього року до проєктної спільноти долучилися ІКТА та ІХХТ. Якщо попередньо проєкти буди лише за напрямом «Модуль», то починаючи з 2021 року з’явилися і проєкти за напрямом «Кафедра» (ІГСН, ІКТА).

Важливо, що проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталія Чухрай підтримує ідею формування проєктів на основі міждисциплінарності, що дає можливість розширити коло учасників і знання студентів, ― додала очільниця ЦМО. ― Координаторкою проєктів +Jean Monnet у Львівській політехніці є доцентка кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології ІХХТ Олена Федорова. Вона докладає чимало зусиль для консультування щодо здобуття цих проєктів, регулярно контактує з координатором від Національного Erasmus+ офісу України Петром Крайніком. Це дає змогу узгодити багато питань у процесі подання заявок та реалізації проєктів.

Проєкти Erasmus+ Jean Monnet є складовою частиною успіху Львівської політехніки, яка у 2021 році посіла друге місце серед закладів вищої освіти України за міжнародною програмою Erasmus+.

Динаміка активності політехніків у конкурсі Erasmus+ Jean Monnet (за напрямами «Модулі» та «Кафедри»).

 

Рік подання заявки

Кількість поданих заявок

Кількість виграних проєктів

2019

24

4

2020

13

1

2021

21

2

2022

26

11