Політехніка і Франція – на що очікувати: для налагодження співпраці Університет відвідала французька делегація

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
учасники зустрічі

14 листопада до Львівської політехніки прибули аташе з питань наукової та університетської співпраці Посольства Франції в Україні Сільвен Ріголе та директор ГО «Альянс Франсез Львів» Ніколя Фасіно.

Минулоріч Політехніка стала членом Всесвітньої асоціації університетів франкофонії, що, окрім надання можливостей, накладає й певні зобов’язання. Візит делегації відбувся з метою налагодження співпраці львівського університету з Францією та французькомовним середовищем.

Зі сторони університету участь взяли проректор Олег Матвійків, керівник Центру Міжнародної освіти Наталія Гоц та новопризначена відповідальна особа за освітню співпрацю з вишами Франції та членами вже згаданої Асоціації Олена Федорова. На початку зустрічі відбулося обговорення напрямів майбутньої роботи пані Федорової.

Другим предметом розмови стала співпраця Політехніки із французькими та франкофонними підприємствами. На початок 2019 року запланували зустріч керівництва університету із представниками таких компаній, що працюють на Львівщині, аби обговорити питання практики студентів і стажування викладачів на львівських та закордонних філіях. До слова, нині у Львові функціонує вісім французьких підприємств, зацікавлених у випускниках Політехніки майже усіх спеціальностей.

Третє питання стосувалося стипендійних програм Уряду Франції, які «Альянс Франсез» невдовзі презентуватиме в Політехніці, аби бакалаври, магістри та аспіранти університету могли податися на них.

Оскільки з вересня стартував Рік французької мови в Україні, говорили й про посилення вивчення цієї, другої за міжнародним значенням, мови у Політехніці. Пан Фасіно запропонував скерувати до університету франкомовного стажера.

Не забули й про «Еразмус». Аташе підтримує укладання таких угод між Політехнікою й університетами Франції, а тому запевнив, що він рекомендуватиме французьким вишам їх підписувати.

– Участь в «Еразмус» також вимагає знання мови, тому ми співпрацюватимемо із львівськими школами з поглибленим вивченням французької. Раніше ми вже мали такий досвід: заохочували випускників цих шкіл вступати до Політехніки, аби потім вони могли використати французьку для свого професійного розвитку, скориставшись програмою «Еразмус». Реалізування цього кроку запланували на грудень 2018-го. У такий спосіб ми залучатимемо до університету майбутніх студентів на спеціальності, яких потребують французькі підприємства, – розповідає Наталія Гоц.

учасники зустрічі