Дівчата і hardware: студентка ІКТА Львівської політехніки про навчання на інженерній спеціальності

Львівський ІТ Кластер
Заставка до матеріалу

Ці дівчата не просто вміють писати код. Вони можуть паяти плати, складати схеми та створювати «розумні» речі – від годинників до роботів чи дронів. Своїм прикладом вони доводять, що вивчати hardware-спеціальність цікаво і не так складно, як може здатися.

З нагоди Міжнародного Дня дівчат у науці троє студенток навчальних програм Львівського ІТ Кластеру розповідають про навчання на hardware-спеціальностях, перші розробки та діляться порадами для школярок, які хочуть увійти в ІТ.

Вероніка Гурська, третьокурсниця спеціальності 152 «Метрологія та вимірювальна техніка», програма «Робототехніка», Національний університет «Львівська політехніка»

– Розкажи про свою спеціальність

– Моя спеціальність «оживляє» техніку. Переважно це програмування мікроконтролерів і проєктування різних маніпуляційних систем. Ми вивчаємо основи програмування, цифрової схемотехніки, сенсорних та вимірювальних технологій. Це дуже перспективний напрямок, бо сфера застосування роботів постійно розширюється: медицина, військова і аерокосмічна галузі.

– Чому ти обрала саме hardware-спеціальність?

– Обрати цей напрям мені допоміг тато. Він інженер-механік. У нього є цех, і малою я там проводила багато часу. Мені це було дуже цікаво. Крім того, на мою спеціальність легко вступити. Там не було складного конкурсу. «Робототехніка» цікава ще й тим, що тут поєднано і програмування, і механіку.

– Що найбільше подобається у навчанні?

– Мені подобається у «Робототехніці» те, що тут треба думати. Дуже цікаво бачити, як воно працює в реальності: от є просто код – це сухі змінні цифри і текст. А я це все запускаю і бачу, як воно оживає. Наприклад, я мала змогу працювати зі справжньою платою.

Також разом з одногрупниками я працювала над сайтом схемотехнічних та радіотехнічних елементів. Я займалася саме FrontEnd-частиною: переносила функціонал, запускала різні функції, кнопки, переходи. Ми цей проєкт ще не завершили, сподіваюся, зробимо в наступному семестрі та інтегруємо його.

– Як це – бути однією з небагатьох дівчат, які вивчають hardware-спеціальність?

– Під час навчання в школі я трохи хвилювалася, що буду єдиною дівчиною в групі, мені буде нудно і ще до всього зроблять старостою. Але, паралельно з цим, я дивилась в інтернеті відео, де дівчата працюють над своїми проєктами, програмують. Я подумала, якщо вони можуть, то і я зможу.

Яка різниця, буду я єдиною в групі дівчиною чи ні. На моєму потоці з шістдесяти студентів четверо – дівчата. Але загалом всі дуже добре ставляться. Частіше можу зіштовхнутись зі здивуванням загалом, бо ця спеціальність важка, а не через те, що я дівчина на hardware-спеціальності.

Повний текст матеріалу – на сайті Львівського ІТ Кластеру.