День Львівської політехніки: як в університеті відзначали нове свято

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із Дня політехніки

7 березня в Національному університеті «Львівська політехніка» започаткували нову традицію ― відзначення Дня Львівської політехніки.

Львівська політехніка пройшла довгий і непростий шлях розвитку – від Реальної школи на початку ХІХ ст. до Національного університету на початку ХХІ ст. За понад два століття сформувалося багато традицій, на яких виховано не одне покоління студентів. Та, досліджуючи історію університету, дослідники відкривають чимало нового.

Керівник Центру промоції Львівської політехніки, історик Андрій Павлишин розповідає, що ця дата святкування Дня Політехніки не є випадковою, адже про це свідчать давні документи, які зберігаються в Центральному державному історичному архіві України у Львові:

– Ці документи також є, зокрема, у фонді № 146 Галицького намісництва та Загального Урядового, Фінансового і Придворного архіву Австрії у Відні. У них зазначено, що історія Національного університету «Львівська політехніка» сягає часу створення у Львові Цісарсько-королівської реальної школи на підставі резолюції австрійського імператора Франца І, виданої в Мілані 7 березня 1816 року.

Упродовж цього дня у Львівській політехніці відбулося чимало цікавих заходів. Для студентів організували квест, заховавши в певних місцях призи, які треба було знайти, відповівши на запитання у сторіз інстаграму закладу. П’ятеро щасливчиків упоралися із завданнями й віднайшли заховані призи.

Крім того, для всіх охочих провели екскурсію найвідомішими місцями університету. На екскурсію зголосилися понад пів сотні студентів, які дізналися багато нового про принади університету: Актову залу, музей, залу Захарієвича, машинну залу та студентську бібліотеку.

Центр промоції представив у холі головного корпусу банерну виставку, приурочену до важливих дат формування університету. А в Науково-технічній бібліотеці відбулася лекція про 11 унікальних історій, пов’язаних з бібліотекою.

Також із нагоди Дня Львівської політехніки всі охочі змогли поласувати печивом «Політехнічне», що містить особливі інгредієнти: фісташки, шоколад, журавлину, лимонну й апельсинову цедру. А ректор, проректори, директори інститутів, працівники кафедр і студенти Львівської політехніки долучилися до флешмобу «Приходь в політехнічному».

– Тепер, у час, коли ми переживаємо виклики війни, особливо важливо формувати спільноту, об’єднану цінностями, яка вболіває, щоб Львівська політехніка не лише вистояла, а й розвивалася і була тим місцем, де молодь зможе реалізувати всі свої таланти та втілити задуми, пов’язані з обраним фахом, – наголосив ректор Львівської політехніки Юрій Бобало.

Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки Фото із Дня політехніки