Де скуштувати коктейлі робота-бармена, якого створили студенти Львівської політехніки

За матеріалами сайту Dev.ua
Заставка до матеріалу

Студенти Національного університету «Львівська політехніка» розробили робота-бармена. Наразі залізний працівник готується до роботи у львівських ресторанах та навіть у підприємців з Азії. Поки що розробка студентів проходить останні етапи сертифікації.

Dev.ua поспілкувався з розробниками робота-бармена і з’ясував, як працює помічник рестораторів, що вміє та скільки коштує.

Як виник робот-бармен

На першому курсі студенти кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки отримали завдання зробити курсову роботу. Але замість цього вирішили розробити власний проєкт. 7 місяців команда з чотирьох студентів обмірковувала, яким має бути винахід. Ідея створення робота-бармена була спонтанною. Студенти вирішили, що такий прототип – це весело, нетривіально, корисно та ще й перспективно у майбутньому.

Як розповіла одна із розробників робота Олеся Марко, спочатку це була роборука, яка змінювала своє положення. Вона вміла рухатись догори, донизу, вліво та вправо. Деталі були надруковані на 3D-принтері з пластику сумнівної якості. Вага робота була 1,3 кг. Команда навіть лагодила його за допомогою силіконового клею.

Спочатку студенти розраховували, що робот матиме голосового асистента із заготовленими фразами. Але вирішили не зупинятися на цьому і застосувати нейромережу.

«Тренували її разом з 70 україномовними добровольцями. В наших планах навчити нейромережу англійської мови, тому що бачимо майбутнє робота на закордонному ринку», – розповідають розробники.

Згодом почали реалізовувати задумане. Робота-бармена спочатку називали Drinmix, вважаючи його просто проєктом. Остання його версія, яка є повноцінним прототипом робота, отримала ім’я Йосип. Із пластикової моделі, яка вміє робити нескладні дії, Йосип виріс у робота зі сталі та алюмінію, який може підтримати бесіду.

Загалом, за словами Олесі, робот-бармен пройшов три етапи покращення.

  1. На першому етапі роборука була сумнівної якості та вміла змінювати своє положення.
  2. На другому етапі додали голосового помічника, який вітався з гостями та бажав гарного вечора.
  3. Третій етап розробки абсолютно відрізняється від попередніх. Команда змінила повністю конструкцію робота, він став значно більшим. Зараз Йосип важить понад 50 кг. Замість пластику команда вирішила застосовувати сталь та литі пласти алюмінію. Тепер Йосип може вільніше спілкуватися з гостями закладу завдяки штучному інтелекту.

Наразі третя версія перебуває на етапі підтвердження сертифікації – у ній розробники додали установку, яка дозуватиме напої та триматиме їх. «Це пришвидшить роботу нашого бармена», – каже Олеся.

Презентація останньої версії робота запланована на 16 листопада, вона присвячена Дню Янгола Йосипа.

Більше – на сайті Dev.ua.