Тут готують сучасного автодорожника: автомобільно-дорожній коледж Львівської політехніки сьогодні

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
в аудиторії

Приводом познайомити нашого читача з автомобільно-дорожнім коледжем, що входить до структури коледжів Львівської політехніки, стала Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція, яка там відбулася. До участі в ній долучили 16 студентів коледжу, які підготували 8 доповідей.

У скайпі – студенти

Серед учасників конференції – представники навчальних закладів (переважно коледжів) із Полтави, Кропивницького, Надвірної (Івано-Франківської обл.), Рівного, Одеси, Житомира, Харкова, а також ІБІД та ІІМТ із Львівської політехніки.

– Студентам було цікаво виходити в ефір по скайпу, знайомити своїх колег з інших міст зі своїми доповідями, слухати їхні. Усі учасники та їхні наставники отримали сертифікати. За результатами конференції ми видали збірник доповідей, – розповідає завідувачка дорожньо-механічного відділення коледжу Ольга Чучман.

Теми доповідей були доволі цікаві: про дороги майбутнього, перспективи розвитку екодоріг, технології будування доріг та покриття, сучасні екологічні технології тощо.

Коледж сьогодні

Сьогодні в коледжі вчаться за чотирма спеціальностями: будівництво й експлуатація автомобільних доріг та аеродромів; організація і регулювання дорожнього руху; експлуатація і ремонт вантажопідйомних машин, обладнання; обслуговування і ремонт автомобілів.

Найбільший конкурс при вступі – на обслуговування і ремонт автомобілів, а також на експлуатацію. Натомість найменше охочих навчатися на будівництві доріг.

Автомобільно-дорожній коледж має тісну співпрацю з двома інститутами Львівської політехніки – ІІМТ та ІБІД. Зі студентами працюють викладачі-погодинники з університету. Завдяки цьому випускники коледжу продовжують навчання у Політехніці з другого курсу (це стосується лише споріднених спеціальностей). На таких самих умовах вони вступають ще до трьох університетів міста – Аграрного, Лісотехнічного та Безпеки життєдіяльності. Загалом близько 80% випускників коледжу продовжують навчання на бакалавраті.

Цікаво, що на типових хлопчачих спеціальностях подекуди вчаться і дівчата. На сьогодні серед 780 студентів коледжу є 18 дівчат. Здебільшого вони вступають на будівництво доріг та організацію дорожнього руху. А цього року з’явилася першокурсниця, яка опановує обслуговування і ремонт автомобілів.

Оскільки коледж технічного спрямування, то під час навчання доводиться посилено вивчати математику, фізику, креслення.

Студенти активно долучаються до конкурсів – ім. П. Яцика та написання творів на Шевченківську тематику, беруть участь у гуртку технічної творчості, конкурсах художньої самодіяльності, різних заходах, зокрема до Дня автомобіліста. Вже традицією стала участь у наукових фестинах у Політехніці. Щосеместру хтось зі студентів отримує премію ім. В. Чорновола. Нещодавно її лауреатом став третьокурсник Олександр Гела.

На часі

Найважливіше завдання коледжу – підготувати кваліфікованого спеціаліста. Саме тому тут значну увагу приділяють практиці студентів.

– Тепер готуємося до конференції з роботодавцями. Хочемо послухати, які спеціалісти їм потрібні сьогодні, щоб іти в ногу з часом. Очевидно, отримавши конкретні пропозиції, вдосконалюватимемо навчальні плани, видозмінюватимемо програми, адже освіта повинна мати безпосередній зв’язок із виробництвом, – пояснює заступник директора з навчально-виробничої практики Юрій Якимець.

Студенти охоче зустрічаються з успішними фахівцями. Наприклад, із керівником проекту Egis на Львівавтодорі, французом П’єрівом Тесьє, який співпрацює з підприємством уже 7 років і навіть трохи вивчив українську мову.

– Завдяки співпраці з естонсько-фінською компанією, яка спеціалізується на діагностиці автомобілів, торік п’ятеро наших викладачів мали нагоду побувати на десятиденному стажуванні в Естонії. Тепер цей досвід передаємо студентам. І не лише студентам! До нашого технопарку можуть приходити на стажування представники автосервісів, – каже завідувач автомобільного відділення Андрій Бешлей.

Естонсько-фінська компанія зацікавлена у співпраці з коледжем й надалі. Нещодавно взяла участь у написанні спільного проекту, який фінансуватиме Євросоюз. Серед важливих пунктів – сприяти подальшому стажуванню викладачів та найкращих студентів, оснащенню лабораторії, встановленню сучасного обладнання.

студенти в аудиторії захист