Аспірант кафедри систем штучного інтелекту Олег Басистюк про нові можливості зі ступенем «доктор філософії»

Кафедра систем штучного інтелекту Львівської політехніки
Олег Басистюк

Олег Басистюк, аспірант кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки, розповідає про свій шлях в аспірантурі, наукові та професійні здобутки.

– Чому Ви вирішили поступити в аспірантуру у Львівській політехніці?

– Загалом це було логічним кроком продовження моєї освіти. Персонально для себе я бачив це як можливість більш детально зануритися в дослідження моєї предметної галузі, а саме опрацювання текстів, та відкрити нові можливості кар’єрного зростання.

– Які можливості кар’єрного зростання після отримання ступеня кандидата наук?

– На жаль, станом на сьогодні, вища освіта, ба більше рівень PhD, не дуже цінують в Україні, у свідомості людей і загалом на ринку праці. Проте я вже зараз бачу позитивні зміни в цьому напрямі: зокрема, для одержання провідних посад в ІТ-компаніях починають висувати вимоги про освітній рівень PhD.

– Можете навести приклади з професійної сфери?

– Наприклад, до багатьох вакансій на посади керівників департаментів і вище, особливо у проєктах галузі R&D (дослідження та розвиток), прописано, що наявність рівня PhD буде перевагою. Думаю, що скоро це стане нормою, як це є в інших провідних країнах. Для прикладу, в Німеччині особливо цінують аспірантуру, там навіть у паспорті й до поштових адрес дописують титул «доктор філософії».

– Розкажіть трошки більше про свої наукові здобутки за час навчання?

– Звичайно, вартує почати з того, що було опубліковано цілу низку статей у фахових і міжнародних журналах, участь у конференціях та презентаціях, проведені наукові семінари, звітування тощо. Проте найцікавіше, мені видається, це власне участь у проєктах. Саме вони допомагали впровадити найбільш прикладні дослідження й апробовувати результати в реальному житті. Також це чудова можливість для побудови міжнародних зв’язків із науковцями з різних країн світу.

Докладніше – на сторінці програми «Штучний інтелект» у соцмережі Фейсбук.