Акварельні дерева доцента ІАРХ Львівської політехніки Ігоря Юрченка експонували в Тирані

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Ігор Юрченко

Столиця Албанії Тирана з 21 до 25 листопада стала меккою для художників-акварелістів з усього світу. Десятки тисяч відвідувачів, кілька сотень авторів з двадцяти країн – Міжнародний фестиваль акварелі відчинив чотири зали в різних частинах міста для виставок живописних творів. Окрім них – пленерна практика, колективне малювання й індивідуальні майстер-класи – програма була насичена. Своїми албанськими враженнями поділився з нами доцент кафедри дизайну та основ архітектури Ігор Юрченко, який у фестивалі брав участь уперше.

Стати учасником фестивалю міг будь-який художник-аквареліст, старший 18 років, чиї твори пройшли відбір журі. На фестивалі Україну представляли Ігор Юрченко зі Львова й Вікторія Григорєва з Києва. Роботи Ігоря Юрченка, які потрапили на виставку – це три пейзажі, привезені з останніх пленерів у Польщі. Його зображення сосон з Остроруга було обране на заставку української частини каталогу фестивальних робіт.

Відвідувачами фестивалю була в основному молодь, здебільшого з мистецьких навчальних закладів. Сюжети експонованих творів вражали розмаїтістю – портрети, натюрморти, пейзажі, класичне фігуративне мистецтво, абстракції… Письмо по-сухому, по-мокрому, комбінація їх, індивідуальні техніки й акварель у поєднанні з темперою, гуашшю чи акрилом – технічний бік виконання теж різний.

Фестиваль складався і з пленерної практики, під час якої художники малювали гірські краєвиди Албанії та старе місто. Було також колективне малювання панорами Тирани на основі фотоколажу – кожен художник, що виявив мужність взятися до цього, мав виконати свою частинку роботи (Ігореві Юрченку випало малювати стик архітектурної споруди), згодом усе полотно було виставлене в центрі міста для показу загалу й фотографування.

Ще одна складова фестивалю – майстер-класи. Під час них одинадцять митців одночасно демонстрували свої акварельні техніки. Серед них був і пан Ігор – малював фрагмент архітектурної споруди в Гордійськ-Великопольському. Готові роботи роздарували, авторів найкращих майстер-класів нагородили медалями. Президент IWS Albania Халідон Халіті отримав від Ігоря Юрченка монографію про гуцульські мотиви в сучасному дизайні та разом з президентом IWS Атануром Доганом – фотоальбом з видами Львова. Від Албанії в українців залишились хороші спогади: краса моря й гірських ландшафтів, музеї, приємні люди…

Цей фестиваль – лише дещиця у системі заходів, спрямованих на популяризацію акварельного живопису, якою займається міжнародна некомерційна спільнота IWS, створена з ініціативи канадсько-турецького аквареліста Атанура Догана. До можливості обміну з іншими митцями ідеями й досягненнями долучилася й Україна – президентом українського осередку є Людмила Ящук. Для створення ж активного національного відділення IWS в Україні потрібно стати членом групи IWSUKRAINE у соцмережі – FACEBOOK, брати участь в обговореннях у ній, ділитися своїми роботами.

Ігор Юрченко хотів би організувати і в Політехніці школу акварелі, в якій діти й дорослі освоювали б акварельну техніку, брали участь у пленерах, виставках, конкурсах. Та, на жаль, реалізація мрії потребує фінансової підтримки і додаткового приміщення.

Роботи Ігоря Юрченкана виставці Роботи Ігоря Юрченкана виставці Роботи Ігоря Юрченкана виставці Роботи Ігоря Юрченкана виставці Роботи Ігоря Юрченкана виставці Роботи Ігоря Юрченкана виставці Роботи Ігоря Юрченкана виставці