Академічна наука і практичні проблеми метрології: у конференції, організованій ІКТА, взяло участь більше ста науковців

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Наприкінці січня відбулася III Всеукраїнська науково-технічна конференція молодих учених у царині метрології «Technikal Using of Measurement – 2017», яку організували ІКТА Львівської політехніки, ДП НДІ «Система» та НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» під егідою Академії метрології України (АМУ).

У роботі конференції взяло участь 105 науковців з основних метрологічних центрів України (Харкова, Києва, Одеси, Дніпра, Івано-Франківська, Львова, Чернівців), серед яких – 15 студентів, 19 аспірантів і 32 молодих учених. Упродовж роботи конференції присутні прослухали 18 доповідей, ознайомилися з 37 стендовими доповідями. Її учасники вели ґрунтовні дискусії навколо теорії і практики вимірювань; забезпечення єдності вимірювань та випробовувань; автоматики та приладів; опрацювання результатів; стандартизації та сертифікації у світлі європейської інтеграції тощо, поділилися своїми науковими досягненнями в царині метрології.

– Мета наших конференцій – поглиблювати наукову роботу серед молоді в галузі метрології, а їх умова – обов’язкове виголошення доповіді, тобто, щоб доповідь була реальна, а не віртуальна, – говорить голова оргкомітету професор кафедри метрології, стандартизації та сертифікації ІКТА Наталія Гоц. – Ми побачили, що на таких конференціях молодь активно спілкується з членами АМУ, обговорює з ними свої ідеї, плани, труднощі. Важливо, що АМУ має в нашому університеті свій великий осередок, яким керує директор ІКТА професор Микола Микийчук. Приємно, що до наукової роботи долучаються студенти 3 – 5 курсів. До речі, на їхніх плакатах була символіка нашого університету. Вони спільно з аспірантами і молодими вченими показали свої доробки, прислухалися до зауважень і рекомендацій. Такі діалоги допоможуть їм краще розкрити свої теми. Традиційно учасники конференції визначили найкращу доповідь, присвячену вимірюванням у літакобудуванні. А ось серед стендових доповідей визначити найкращу не вдалося: всі доповіді були дуже насичені, науково обґрунтовані, і кожна виглядала доволі достойно. Ми дуже вдячні директорові навчально-оздоровчого табору «Політехнік-2» Володимиру Білодіду за підтримку в організації конференції і приємного дозвілля. В Славську нам вдалося поєднати академічну науку і практичні проблеми, які ставлять науковці перед підприємцями.

У рамках конференції керівник Інституту підвищення кваліфікації й перепідготовки спеціалістів з метрології АМУ Ольга Малецька провела науково-практичний семінар із сучасних проблем технічного регулювання, про що засвідчили вручені слухачам свідоцтва про участь. Учасники конференції прослухали курс лекцій про сучасний стан технічного регулювання в Україні. Відбулася дискусія стосовно стандарту освіти спеціальності «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка». Професори, представники різних міст вносили пропозиції, аналізували різні аспекти з цього стандарту освіти. На конференції йшлося й про членство українських науковців у Міжнародній організації з питань метрології ІМЕКО, що значно розширило б міжнародні контакти українських метрологів.