Співзасновник SoftServe Ярослав Любінець: у вишах з’являються ІТ-програми, які не поступаються закордонним

За матеріалами сайту DOU
Ярослав Любінець

2017 рік не приніс радикальних змін в ІТ-галузі – ми продовжуємо органічно зростати, розвиваємо інтелектуальний потенціал галузі та України, нарощуємо клієнтську базу, справно платимо податки, сподіваємось на подальше покращення співпраці з державою. За попередніми розрахунками, ріст ІТ-сектора покращив минулорічну динаміку й сягнув близько 20% за підсумками року.

Розв’язання проблем, які стримують стрімкіший ріст нашого ІТ-сектора, як-от покращення освітніх програм, нестача спеціалістів, захист інвестицій, інтелектуального права та особливо формування репутації України як надійного і стабільного бізнес-партнера, потребує значного часу. Однак у більшості з напрямів упродовж 2017 року відбулися позитивні зрушення.

З’являються нові навчальні ІТ-програми у вищих навчальних закладах, які за своєю якістю та наповненням не поступаються закордонним. Вдалий запуск програм «Computer Science» в Українському католицькому університеті та «Інтернет речей» у Національному університеті «Львівська політехніка» став поштовхом для вдосконалення підходів до викладання ІТ-дисциплін у вишах.

Цього року у Львові з’явилось одразу кілька нових навчальних програм. Серед них – «Комп’ютерні науки» та «Data Science» у Львівському національному університеті імені Івана Франка, «Бізнес-аналітика» в Українському католицькому університеті та програма «Системи штучного інтелекту» у Львівській політехніці.

Впевнений, що на тлі великого попиту на професію та активної участі ІТ-компаній у реформуванні освітніх програм тенденція продовжиться у 2018 році й охопить інші міста, де ІТ-індустрія добре розвинена.