Звіт про наукову поїздку в рамках проекту «State policy on national minorities rights protection: experience of Visegrad Group countries» (Угорщина)

Дослідницький проект Вишеградського фонду
представники Львівської політехніки

З 18 до 22 березня 2019 р. тривала робоча поїздка до Чехії та Угорщини викладачів кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук в рамках проекту «State policy on national minorities rights protection: experience of Visegrad Group countries» (координатор проекту – директор ІГСН, проф. Турчин Я. Б.), який реалізується за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду та Міністерства закордонних справ Республіки Корея.

Члени делегації зібрали інформацію про державну політику Чехії та Угорщини щодо діяльності національних меншин. Узгоджено методологію дослідження, проаналізовано нормативно-правову базу, діяльність центральних та місцевих державних управлінських структур з питань національних меншин, функціонування організацій національних меншин.

21 березня 2019 р. в Угорщині, у м.  Будапешт відбулась зустріч з Президентом Державного Самоврядування Українців Угорщини Юрієм Кравченком та Брігіттою Суперак – членом Дорадчого комітету з національних меншин Парламенту Угорщини. Комітет представляє та захищає етнічні та національні меншини Угорщини.

Президент Державного Самоврядування Українців Угорщини Юрій Кравченко охарактеризував напрямки діяльності та нормативно-правове забезпечення функціонування Державного Самоврядування Українців Угорщини, відзначив роль Товариства Української Культури Угорщини у започаткуванні та розвитку діяльності Самоврядування Українців. Було наголошено на  фінансовій підтримці української меншини з боку Угорщини, а також на існуванні дієвих державних механізмів у захисті усіх 13 офіційно визнаних нацменшин країни. Окрім українців, меншинами в Угорщині визнані болгари, вірмени, греки, німці, поляки, роми, румуни, русини, серби, словаки, словенці та хорвати.

Юрій Кравченко та Брігітта Суперак зазначили, що, незважаючи на те, що Угорщина є мононаціональною державою, увага до національних меншин підвищена. Політичні, економічні, освітні та соціальні права нацменшин Угорщини гарантуються відповідними законами і виключають будь-яку дискримінацію за національною ознакою. Правовий статус української національної меншини в Угорщині визначається Конституцією Угорщини, законами Угорщини, двосторонніми документами, укладеними між Україною та Угорщиною.

22.03.2019 р. в Угорщині у місті Веспрем відбулась зустріч з  представниками  Університету Паннонії, зокрема, зустрілись із деканом факультету модерної філології Юдіт Наврачич і фахівцем із етномовної політики в Україні та Угорщині  проф. Іштваном Чернішком. Обговорили етнічну та мовну ситуацію в обох країнах.

робоча поїздка до Чехії та Угорщини робоча поїздка до Чехії та Угорщини робоча поїздка до Чехії та Угорщини