Звернення товариства «Просвіта» до політехніків напередодні другого туру виборів Президента держави

Рада Товариства «Просвіта» Львівської політехніки
вибори

Шановні колеги-політехніки, дорогі студенти!

Українське суспільство стоїть на порозі виборів Президента держави. Вони проходять у час військової агресії, яку вже 5 років веде проти України Російська Федерація: анексовано Крим і окуповано частину Донбасу, репресій зазнають їхні мешканці, сотні тисяч були змушені покинути рідні домівки, у російських тюрмах сидять українські політв’язні, на фронті щодня гинуть захисники нашої Вітчизни.

Упродовж кількох століть наші діди і прадіди не раз робили спроби звільнити свій народ із колоніальної залежності від інших держав, проливали кров за його свободу і навіть здобували її, але з різних причин не змогли втримати і захистити.

У новітній історії незалежна Українська держава існує лише 28 років. За цей час виросло нове покоління, для якого Голодомор, Розстріляне Відродження, Соловки, Сибіри та інші засоби фізичного знищення української нації, позбавлення її історичної пам’яті, упокорення волелюбства і власної гідності – це далека історія. Чимало українців вважають, що межу неповернення вже пройдено. Молодь хоче жити заможно, весело і не всі задумуються над тим, що підняти край із руїн, які залишила нам імперія, не можна швидко і легко. Матеріальні блага не приходять за помахом чарівної палички, а здобуваються тяжкою працею не одного покоління.

1991 року доля дала українцям може останній шанс побудувати власну державу. Але нам треба пройти непростий шлях, щоб не тільки відбудувати зруйновану економіку, а й звільнити людські душі від рабської залежності, приниження й почуття меншовартості – тих духових кайданів, у які нас закували поневолювачі. То чи маємо ми сьогодні право виносити за дужки віру, мову, історію?

Сьогодні від нашого вибору залежить не тільки доля нації і кожного з нас, а що найважливіше – доля України: залишиться вона на карті світу як незалежна суверенна держава чи знову стане колонією загребущих сусідів.

Віримо, що більшість це розуміє. Наша молодь 2013 року довела свою національну і громадянську гідність на Майдані, повставши проти режиму, який відмовився від європейського вибору і застосував до мирних протестувальників грубу силу. З шаною ми згадуємо подвиг Героїв Небесної сотні, добровольців і волонтерів, військовослужбовців, які сьогодні зі зброєю в руках захищають кордони України.

Дорогі політехніки, студенти! 21 квітня ми прийдемо на виборчі дільниці, щоб проголосувати не просто за Президента, а за саме існування Української держави, за наш європейський вибір, за продовження реформ, за незалежність.

Закликаємо вас відповідально поставитись до свого вибору. За нинішньої політичної ситуації і соціологічних розкладів важливий кожен голос. Не керуймося особистими чи партійними інтересами. Пам’ятаймо слова українського письменника і лікаря Юрія Липи, жорстоко закатованого радянськими «визволителями»: «Ми – нація, сузір’я міліонів!». Від нашого волевиявлення залежить доля всієї країни.
 

Рада Товариства «Просвіта» Національного університету «Львівська політехніка»

Звернення ухвалено на засіданні ради 10 квітня 2019 р.