Українці в країні Іссик-Кулю: в Університеті відбулася зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизької Республіки

МІОК Львівської політехніки
Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії

У середу, 16 травня 2018 року, в актовій залі головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» відбулася зустріч із Володимиром Нарозею, головою Ради Українського товариства Киргизької Республіки «Берегиня». Цьому об’єднанню українців Киргизії цьогоріч виповнюється 25 років. Організаторами події стали Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою спільно з Науково-технічною бібліотекою і Народним домом «Просвіта» Львівської політехніки. Модератором була науковий співробітник МІОКу, кандидат філологічних наук Оксана Горда.

Перед заходом перший проректор Університету професор Володимир Павлиш, проректор з науково-педагогічної роботи Олег Давидчак та керівник Центру міжнародної освіти Наталія Гоц обговорили з офіційними представниками посольства Киргизької Республіки в Україні шляхи міжнародної співпраці між інституціями.

У своєму вітальному слові вже під час заходу Олег Давидчак наголосив:

– Так само як українці, які проживають на американському континенті чи в європейських країнах, українці Киргизстану займають свою нішу в цілісній структурі під назвою «українська діаспора». Проте українцям Киргизстану значно важче протистояти асиміляційним процесам та зберігати свою ідентичність, бо їхня громада не так інтенсивно поповнюється мігрантами з України.

Радник посла Киргизької Республіки в Україні Мерімбек Апишев подякував політехнікам за нагоду обговорити актуальні для України та Киргизстану питання міжнаціональної співпраці, звернувши особливу увагу на її культурну складову. Дипломат виокремив дві важливі події в цьому контексті: відзначення 90-ліття найбільшого киргизького письменника Чингіза Айтматова та видання стародавнього киргизького епосу про похід Манаса на Китай у перекладі українською.

Уже близько трьох десятків років українську діаспору в Киргизстані очолює Володимир Нарозя. Він розповів чисельній глядацькій аудиторії, яку становили здебільшого студенти, про історію та сьогоденне життя українців у далекій Киргизії.

Під час зустрічі присутні мали змогу доторкнутися до незвичної для європейця автентичної культури Киргизії. Вражаюче виступила Марія Наумова, «дівчина-оркестр», студентка Американського університету в Центральної Азії (м. Бішкек). Вона виконала киргизькі народні мелодії, а також показала киргизькі народні танці. Володимир Нарозя зауважив:

– Більшість киргизьких народних інструментів, якими володіє Марія, окрім комуза, тотожні українським. Наприклад, «темі́р-кому́з» – не що інше, як українська «дримба», а «чопо́-чоо́р» та «чоо́р» – такі ж самі, як і українські – окарина та сопілка.

Прозвучали також три уривки з моно-спектаклю «Мати-олениця», створеного Марією Наумовою, який отримав перемогу у Кореї на Міжнародному конкурсі сценаріїв за мотивами міфів, казок та епосів країн Азії. Текст у перекладі українською мовою Володимира Нарозі прочитала учасники Народного театр-студії «Хочу» Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки.

Культурним вибухом можна назвати виступ одного з найвідоміших виконавців давнього епосу Манас-манасчі, президента Міжнародної асоціації манасологів Талантаалии Бахчієва. Він в особливій манері не просто зачитав, а прожив для присутніх уривок із киргизького епосу, а саме «Заповідь Каникей» перед походом Манаса у Китай.

На завершення заходу подячне слово виголосила директор МІОКу, кандидат педагогічних наук, доцент Ірина Ключковська. Вона наголосила на важливості пізнавати культуру народів, серед яких живуть українці:

– Якщо ми хочемо, аби у світі знали про Тараса Шевченка, Ігоря Калинця та інших наших велетів, то ми також маємо знати визначних діячів інших націй, зокрема киргизької – Чингіза Айтматова, Калика Акієва.

Приємно зазначити, що до заходу долучилася й представниця львівської обласної влади – начальник управління у справах національностей, релігій та фінансово-планової роботи Леся Корнат.

Після закінчення зустрічі чудовним доповненням для гостей із Киргизії стала екскурсія Актовою залою Університету, яку провела працівниця Центру міжнародної освіти Львівської політехніки Наталія Рожанківська.
 

Фото Йосипа Марухняка та Наталії Павлишин

Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії Зустріч із головою Ради Українського товариства Киргизії