Знеболювальні і протизапальні: у Львівській політехніці виробляють по пів тисячі гідрогелевих пов’язок щодня

За матеріалами телеканалу НТА
Заставка до матеріалу

У Національному університеті «Львівська політехніка» науковці разом зі студентами запустили виробництво гідрогелевих пов’язок. Розпочали роботу практично відразу після вторгнення Росії, адже такі пов’язки є дуже помічними для медиків у прифронтових госпіталях.

Що таке гідрогелеві пов’язки

Гідрогелеві пов’язки – це стерильне покриття. Воно забезпечує накриття та захист ран від забруднення та інфікування. Також має охолоджувальний, знеболювальний, протизапальний, антисептичний та ранозагоювальний ефекти.

Готові пов’язки запаковують у спеціальні пакети, які волонтери доставляють у прифронтові госпіталі. Над ідеєю гідрогелевих лікувальних матеріалів науковці-хіміки працювали 10 років, а останні два – вдосконалювали технологію.

«Торік році ми побудували напівпромислову установку. Оскільки це було загалом цікаво для української медицини і, може, навіть, закордонної. Адже метод вологого заживлення ран є дуже поширеним у країнах Європи, Північної Америки, – розповідає начальник науково-дослідної частини Національного університету «Львівська політехніка» Роман Небесний.

Пів тисячі пов’язок щодня

З 8 березня цього року в Університеті почали випускати промислові партії. Зараз виготовляють до пів тисячі таких пов’язок на день. Вони можуть бути звичайними, стерильними або містити спеціальний лікарський препарат.

«Вміст пов’язки на основі натрію і значно ефективніша, аніж марля, прикладена до рани. Марля може бути щонайбільше дві години на рані. Далі її здирають. Це боляче. Наша пов’язка може бути на тілі до 5 днів. Оскільки вона прозора, лікар може бачити, в якому стані рана», – розповідає студент IV курсу Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки Володимир Лях.

Наразі пов’язки спрямували у близько десяти різних закладів у Києві, Львові, на схід України. Мета – врешті охопити всю Україну.

«Це дасть змогу оцінити і реальну потребу саме в цих пов’язках. Спочатку ми задіяли внутрішні ресурси науково-дослідної частини Університету. І зробили первинну покупку за внутрішні кошти Університету. Потім нас підтримали волонтери», – додає Роман Небесний.

Зараз науковці шукатимуть інвестора, який зможе розгорнути повноцінне промислове виробництво. Адже фідбек від військових медиків уже є: пов’язки справді виручають під час порятунку українських воїнів.