«Знання винагороджуються тоді, коли ти цього не чекаєш!» – президентський стипендіат за результатами ЗНО Олександр Козира

Вероніка Поважняк, студентка 3 курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації Інституту права, психології та інноваційної освіти
Олександр Козира

Цього навчального року 270 учасників ЗНО, які здобули високі результати і вирішили навчатися в українських ЗВО, вперше отримали стипендію Президента України – 10 тисяч гривень щомісяця. Серед них – першокурсник ІКНІ Львівської політехніки Олександр Козира. Студент родом із містечка Вишнівець Кременецького району Тернопільської області. До ЗНО готувався як самостійно, так і з репетиторами (фізику й англійську). Під час навчання у школі часто брав участь у предметних олімпіадах, що також суттєво допомогло в підготовці.

– Про бали з кожного предмету дізнавався поступово, але особливо тішився за українську мову (195 балів), бо гуманітарні науки мені нелегко даються, – розповідає студент.

За результатами ЗНО міг обрати навчання у Львові або в Києві, куди подалося багато однокласників. Однак Сашко обрав саме Львів:

– У Львові навчався мій батько. Та й це місто значно ближче додому, ніж Київ. А коли ще й дізнався, що отримуватиму додаткову стипендію, я, м’яко кажучи, здивувався. Насправді такі сюрпризи реально заохочують працювати, бо ніколи не знаєш, за що тобі захочуть дати грошову винагороду.

– Чому вирішив вчитися саме на програмуванні?

На це було багато причин. Батьки радили мені стати програмістом, тому ще в школі я пробував програмувати, щоб знати, чи підійде мені ця спеціальність і чи взагалі я хочу цього. Звісно, мені сподобалось. Чому я обрав інженерію програмного забезпечення, а не комп’ютерні науки? Не знаю. Тоді я не сильно відрізняв ці освітні програми. Перша звучала для мене якось краще.

– Як тобі дається саме навчання у Політехніці?

– Перший семестр був доволі двояким: з одного боку, я багато чого вже знав, бо влітку, після вступу, ознайомлювався зі своєю спеціальністю і вчив її наперед, а з іншого – сам перехід від школи до універу, плюс пандемія і звикання до нового міста доволі складно давались мені.

– Що можеш порадити абітурієнтам при підготовці до успішного ЗНО?

– Для того щоб добре підготуватись до ЗНО, можу порадити наполегливо і систематично вчитися, бо знання ніколи не зашкодять, а якщо ще й знаєш, куди їх застосувати, то це взагалі шик. І не варто вчити лише те, що буде на ЗНО. Все в житті пригодиться, головне – мати бажання.