Відбулося онлайн-знайомство команди МІОК Львівської політехніки з південноафриканськими дослідниками

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
онлайн-знайомство команди МІОК

14 липня 2020 року в рамках співпраці з Українською Асоціацією у Південно-Африканській Республіці відбулася зустріч команди Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» з Кобусом Радемейєром, головою Департаменту гуманітарних та соціальних наук Університету Сол Плаатьє м. Кімберлі, ПАР (Department for Human and Social Sciences at Sol Plaatje University), Стефаном Шевчуком, докторантом у галузі історичних наук Університету Фрі Стейт м. Блумфонтейн, ПАР (University of the Free State), президентом Польської Асоціації Сибірських Депортованих у Південній Африці (Polish Association of Siberian Deportees in South Africa), та Дзвінкою Качур, головою Української Асоціації в ПАР.

Від МІОКу участь у зустрічі взяли Оксана П’ятковська, заступниця директора, Юрій Марусик, науковий співробітник, та Вікторія Гойсан, соціологиня.

Дзвінка Качур, партнерка Інституту та ініціаторка зібрання, зазначила, що вкрай важливо розглядати питання етнічних громад за кордоном на науковому рівні, поєднувати зусилля науковців, фахівців та представників діаспори для розуміння міграції до інших країн. Саме тому метою зустрічі було знайомство з діяльністю та дослідженнями одне одного задля налагодження потенційної співпраці й реалізації спільних проєктів у майбутньому.

У межах зустрічі Оксана П’ятковська ознайомила присутніх із дослідженнями, які проводила команда Інституту протягом останніх років, а Вікторія Гойсан зосередила увагу на методології та концепції дослідження «Українці Південно-Африканської Республіки: ідентичність, суспільство, майбутнє».

Стефан Шевчук і Кобус Радемейєр розповіли про дослідження історії польських мігрантів в Африці. Дослідники зазначили, що основна мета проєкту полягає в зібранні історичних спогадів поляків, депортованих із Сибіру, а також у збереженні їхньої спадщини та ідентичності у Південній Африці і на африканському континенті.

Спільна зустріч відкрила нові перспективи співпраці МІОКу не лише з українськими інституціями поза межами України, але й із закордонними установами на різних континентах.

онлайн-знайомство команди МІОК