Всеукраїнські змагання з перегонів автономних роботів за Кубок Львівської політехніки визначили переможців

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки

Подібні змагання відбуваються не вперше. Але вперше вони пройшли за сприяння Міністерства освіти і науки України й були присвячені 200-річчю Львівської політехніки.

Відповідно до наказу ректора Національного університету «Львівська політехніка» професора Юрія Бобала для організації та проведення змагань було утворено оргкомітет, який очолив завідувач кафедри фотоніки професор Ярослав Бобицький. До його складу увійшли також професор кафедри спеціалізованих комп’ютерних систем Роман Дунець і доцент кафедри фотоніки Василь Татарин – справжній ентузіаст у справі залучення здібних студентів до новаторської інженерної роботи зі створення автономних роботів. За його словами, це – студентська еліта, адже створення автономних роботів потребує неабияких знань і навичок у програмуванні, електроніці та механіці.

На змаганнях, які проходили у вестибюлі Студентської бібліотеки Університету, були присутні проректори Львівської політехніки професори Дмитро Федасюк і Наталія Чухрай. Вони привітали гостей і підкреслили, що це інтелектуально-технічне суперництво проводять з метою виявлення та добору обдарованої молоді, розвитку та реалізації її творчих здібностей, підвищення якості підготовки кваліфікованих фахівців.

Під час змагань Дмитро Федасюк уважно роздивлявся усі «внутрішні органи» однієї з машинок-роботів, докладно розпитував її творців. Навіщо йому, програмісту, вникати у найменші технічні деталі? Проректор відповів, що у свій час закінчив радіотехнічний факультет Львівської політехніки. Його дипломна робота була пов’язана із проектуванням вертолітного ретранслятора, а свою трудову діяльність він розпочинав інженером-конструктором.

Один із членів журі, старший викладач Одеського національного політехнічного університету Ігор Блінов розповів, що змагається насамперед не механіка, не «залізо», а інтелект машинки – програмне забезпечення. А «бачити» усі перешкоди на трасі дають змогу своєрідні мініатюрні оптичні і ультразвукові далекоміри.

У фінал змагань вийшли три команди – з Іваноф-Франківська, Львова та Одеси. Переконливу перемогу здобула команда Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, яку очолює доцент кафедри інформаційних технологій Микола Козленко і яка здобула Кубок Львівської політехніки. До речі, розробили цей чудовий приз в Інституті архітектури.

Одна з трьох команд львівських політехніків, які представляли кафедру фотоніки – Т-31, посіла друге місце. У складі команди студенти Іван Дністряний, Настя Сороколат та Світлана Пономаренко. Василь Татарин зауважив, що останнім часом все більше дівчат приходять у його гурток.

Замкнули чільну трійку переможців одесити.

Усі учасники Всеукраїнського конкурсу з перегонів автономних роботів на Кубок Львівської політехніки отримали пам’ятні подарунки. Відтепер він стане традиційним.

Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки Змагання з перегонів роботів за Кубок Політехніки