Журі визначило переможців Університетського етапу Міжнародних конкурсів знавців української мови

Катедра української мови Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

Традиційно впродовж понад двадцятьох років 9 листопада у День мови та писемности розпочинає свою роботу перший тур Міжнародного конкурсу з української мови імени Петра Яцика. Це турнір знань і україноцентричного світогляду, в якому студенти-політехніки з ініціятиви катедри української мови завше беруть якнайактивнішу участь.

Цьогоріч у віддаленому режимі до виконання тестових завдань і написання творчої роботи долучилося 167 студентів з усіх інститутів Львівської політехніки. Цілком логічно, що розпочали цей конкурс зі спонтанного співу блискучої повстанської пісні, що звучить від Львова до Слов’янська, від України до Колумбії «Батько наш Бандера». Саме звідси, зі Львівської політехніки, провідник нації Степан Бандера розпочинав свою самостійну дорогу життя.

Окрім того, у вступному слові голова журі конкурсу доктор філологічних наук, професор Ірина Фаріон наголосила, що сьогодні за українську мову вбивають, як це, зокрема, сталося зі студентом-заочником факультету соціології та права Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Юрієм Поправкою (1995–2014), що вирушив у квітні 2014 року до Слов’янська, щоб збирати дані про ворогів-сепаратистів, але потрапив у засідку. Його вбили тільки через те, що відмовився на допиті говорити московською мовою.

6 листопада 2021 року удар у серце за українську мову від п’яного луганського переселенця в селі Кирилівка (Запорізька область) отримав 26-річний Микола Балабатько – чемпіон з джиу-джитсу.

Отже, студенти отримали неабиякий стимул гострити мовну зброю, що є основними байрактарами в тилу. Відрадно, що абсолютна більшість учасників конкурсу писали твір на тему «Мова – кордон нації», що вможливило відібрати кращих студентів на подальшу участь у творчому конкурсі учнів та студентів ім. Т.Г. Шевченка.

Переможці конкурсу імени Петра Яцика

  • 1 місце: Кондиревич Марія – МЕ-11 (Інститут економіки і менеджменту)
  • 2 місце: Оксюта Ірина – ЕБ-11 (Інститут економіки і менеджменту)
  • 2 місце: Дробенко Анастасія – ГД-12 (Інститут геодезії)
  • 3 місце: Степанчук Максим – ІР-12 (Інститут комп’ютерних технологій, автоматики та метрології)
  • 3 місце: Кімак Ірина – ТУ-11 (Інститут сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола)

Переможці конкурсу імени Тараса Шевченка

  • Нефілологи
    • 1 місце: Смеречанська Юлія – СР-22 (Інститут гуманітарних та соціальних наук)
    • 2 місце: Горбачова Лілія – МВ-25 (Інститут гуманітарних та соціальних наук)
    • 3 місце: Бріт Анастасія – НГ-11 (Інститут механічної інженерії та транспорту)
    • 4 місце: Тарканій Анастасія – ГБ-21 (Інститут будівництва та інженерних систем) (заохочувальна премія)
  • Філологи
    • 1 місце: Безейко Анастасія – ЖР-21 (Інститут права, психології та інноваційної освіти)
    • 2 місце: Попович Сергій – ЖР-22 (Інститут права, психології та інноваційної освіти)

Вітаємо наших талановитих студентів з перемогою і дякуємо всім, хто співтворив з силою і красою нашої мови. Такі конкурси дають підкреслене розуміння, що мова була, є і буде не банальним засобом комунікації, а національним ідентифікатором, владою і пануванням.