Бельгійський дипломат Зенон Коваль до львівських політехніків: «Покладайтеся, насамперед, на свої власні сили!»

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
Зенон Коваль

Днями гостем Національного університету «Львівська політехніка» був Зенон Коваль – людина знана у дипломатичному і культурно-освітньому світі. Він – радник з питань UNESCO у представництві «Валлонія Брюсель» при посольстві Бельгії у Парижі, колишній директор Департаментів євроінтеграції і міжнародних культурних зв’язків у Міністерстві міжнародних зв’язків франкомовної частини Бельгії.

До Львівської політехніки бельгійського дипломата запросила директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська. Перед виступом в актовій залі головного корпусу наш гість мав теплу бесіду з ректором Університету професором Юрієм Бобалом. Очільник Університету, зокрема, наголосив на тому, що львівські політехніки завжди раді бачити у своїх стінах гостей з різних куточків світу, зокрема й представників української діаспори. Адже такі зустрічі сприяють створенню і поширенню позитивного іміджу України у Європі та світі.

Відкриваючи зустріч, Ірина Ключковська розповіла, що нині Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою активно готується до відзначення у серпні цього року 50-річчя Світового Конгресу Вільних Українців (СКВУ). З архівних матеріалів дослідники довідалися, що одним із творців Конгресу був батько Зенона Коваля – пан Омелян. Він родом з Івано-Франківщини, нині йому 97 років. Омелян Коваль чимало зробив для національного-визвольного руху в Україні, був членом проводу ОУН. Після звільнення американськими військами з німецького концтабору пан Омелян оселився у Бельгії, де 20 років очолював Спілку молоді українців, чимало встиг зробити для формування і виховання ідеалу українця в діаспорі.

Родина Зенона Коваля жила у франкомовній частині Бельгії. Батько наставляв дітей: вдома будемо спілкуватися тільки українською мовою. Нині Зенон Коваль досконало володіє українською, французькою, англійською мовами, а назагал спілкується сімома мовами.

Наш гість розповів, що свого часу був зверхником пластунів в Українському культурно-відпочинковому центрі «Франкополе» у бельгійських Арденах, чому він завдячує своїй енергії та активній життєвій позиції.

Які основні месиджі хотів донести до аудиторії політехніків бельгійський дипломат? Українцям слід покладатися, насамперед, на власні сили. «Якщо хочете, щоб вас поважав світ, поважайте самих себе. Якщо впевнені у своїй правоті – твердо обстоюйте свою правоту. Не конче бути великою країною, щоб мати великий авторитет серед інших країн».

До гостя було запитання щодо ставлення бельгійців до російської агресії в Україні. Дипломат зазначив, що чимало бельгійців переймаються долею України, засуджують російську агресію. Але не треба думати, що Україна на першому місці серед повсякденних турбот місцевих обивателів: у них своїх турбот вистачає. Зарубіжні інвестиції в Україну підуть у значно більшому обсязі, коли в Україні здолають корупцію, створять сприятливий бізнес-клімат.

Разом із Зеноном Ковалем до львівських політехніків завітав і почесний консул Бельгії у Львові Ярослав Гарцула, який чимало зробив для зближення нашого регіону і Бельгії. Був присутній на зустрічі і народний депутат Верховної Ради України кількох скликань, журналіст і видавець газети «Високий Замок» Степан Курпіль. Як голова правління Регіонального благодійного фонду імені Короля Данила він вручив Зенону Ковалю орден Хреста імені короля Данила першого ступеня. Таким же орденом відзначено представника Міністерства закордонних справ у Львові В’ячеслава Войнаровського за вагомі досягнення у дипломатичній сфері, публікацію книжки «Львів дипломатичний».

на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем на зустрічі з Зеноном Ковалем