Завідувачка катедри української мови здобула грант на наукові дослідження Канадського інституту українських студій

Катедра української мови Львівської політехніки
Зоряна Куньч

Завдяки фінансуванню з Вічного фонду родини Ремеза Канадський інститут українських студій при Університеті Альберти підтримує дослідження й наукові публікації, що стосуються творчого доробку та культурної спадщини Богдана Лепкого, а також загальних сфер його інтелектуальних і творчих інтересів. Завідувачка катедри української мови Зоряна Куньч взяла собі за мету з’ясувати специфічні риси стилістичного використання термінної лексики в історичній повісті Богдана Лепкого «Мотря» і здобула фінансову підтримку на це дослідження.

Вивчення особливостей вживання термінології в текстах різних стилів – актуальна й цікава тема наукового дискурсу. Адже функціонування термінів, приміром у художніх творах, не завжди зумовлено їхніми змістовими особливостями, а почасти спричинено авторською манерою письменника, його стилістичними вподобаннями. Історичні твори Б. Лепкого, зокрема його повість «Мотря», перше видання якої побачило світ 1926 року, демонструють активне залучення термінної лексики, що, безперечно, посприяло створенню певного емоційно-естетичного колориту твору.

«Цікаво буде спостерегти в кожному конкретному випадку мовностилістичний та експресивний ефект від використання термінної лексики та зіставити ці факти з аналогічними явищами в сучасному літературному процесі. Роботи багато, але хочеться зробити свою лепту у вивчення стилістичних можливостей нашої мови та літературного таланту славетного українського письменника й літературного критика, визначного культурного діяча Богдана Лепкого напередодні його 150-річчя», – зазначає дослідниця.