Завідувачка кафедри теоретичної та практичної психології Ірина Сняданко: «Кожен має подбати про своє ментальне здоров’я»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ірина Сняданко

Емоційний стан людей під час війни – не менш важливий, ніж зброя. У цей нелегкий час викладачі кафедри теоретичної та практичної психології ІППО щоденно надають безоплатну психологічну допомогу студентам, переселенцям та іншим категоріям населення. Докладніше про роботу Центру психологічної допомоги довідуємося від завідувачки кафедри теоретичної та практичної психології ІППО Ірини Сняданко.

– Розкажіть, будь ласка, докладніше про роботу Центру психологічної допомоги.

– У перший день повномасштабної війни я попросила кожного куратора групи зв’язатися з нашими студентами, щоб їх заспокоїти. Ми одразу надали їм інформацію про те, як опановувати стрес та не піддаватися паніці. Потім представники студентського самоврядування попросили нас надати психологічну допомогу й іншим студентам Політехніки. Отож зібрали всі корисні посилання, сайти та розмістили інформацію на нашій сторінці у Фейсбук.

Щоб не розповсюджувати телефонні номери наших фахівців створили анкету. Зараз наш Центр надає безоплатну психологічну допомогу як студентам, так і всім іншим категоріям населення. Викладачі кафедри теоретичної та практичної психології ІППО надають психологічну допомогу на Головному залізничному вокзалі Львова. Також наших фахівців залучено до роботи в багатьох волонтерських центрах.

– У якому форматі відбуваються консультації?

– Спершу ми працювали онлайн. Від 28 лютого почали працювати щоденно за адресою вул. Театральна, 11. Викладачі кафедри, які живуть за межами Львова, надають психологічну допомогу онлайн. У Центрі щодня чергують декілька викладачів, які надають психологічні консультації. Ми доступні всім студентам Політехніки, жителям міста та переселенцям.

– З якими проблемами до вас найчастіше звертаються люди?

– Усі особисті проблеми, з якими люди зверталися у мирний час, відійшли на другий план. Зараз найбільше турбує тривога, панічні атаки, страх перед майбутнім. Ця війна виснажує фізично, психологічно та емоційно. У людей не задоволені базові потреби: захист, їжа, здоровий сон. Наразі психологічна допомога сконцентрована на тому, щоб знизити рівень тривоги, надати підтримку, емоційний ресурс, аби люди розуміли, що вони ― в безпеці.

– Чи плануєте залучати до консультацій студентів Політехніки?

– Наразі до роботи Центру вже залучено студентів старших курсів бакалаврату та магістрів. Для кожного, хто долучився до волонтерства, ми організували тренінг із надання психологічної допомоги. Студенти тут мають добру можливість попрактикуватися. Надалі плануємо зараховувати волонтерство, як проходження практики.

– Як дбати про ментальне здоров’я під час війни?

– Насамперед мусимо подбати про своє фізичне та психологічне здоров’я. А ще – про свій сон, дисципліну та режим дня. Не слід забувати про догляд за тілом. Також для ментального здоров’я корисна підтримка, яку ми надаємо нашим близьким, військовим, переселенцям. Слід пам’ятати про громадянський обов’язок. Зараз ведеться потужна інформаційна війна. Потрібно розуміти, що в інтернеті є багато фейків. Щоб зберегти силу духу та ментальне здоров’я, то не треба читати все підряд. Людина має абстрагуватися від неперевіреної інформації. Читайте тільки перевірені джерела. Подумайте, що корисного ви можете зробити для себе та країни. Сконцентруйте увагу на тих справах, які відволікають від постійного перегляду новин.