Завідувач кафедри гідротехніки та водної інженерії Володимир Чернюк: чи достатньо для Львова водного ресурсу

За матеріалами сайту Lviv.Media
Ілюстрація до матеріалу

Лише близько 12 років Львів отримує воду цілодобово. Раніше її подавали за графіком. Містяни могли прийняти душ, приготувати щось чи попрати з 6.00 до 9.00 ранку або з 18.00 до 21.00 вечора. Тепер же воду можна використовувати необмежено й у будь-який час.

Чи не призведе це до нестачі води?

Львів розташований на водорозділі Балтійського та Чорного морів. Саме тому в місті немає річки, окрім Полтви, яку використовують як головний каналізаційний колектор. У таких умовах єдиний вихід – використовувати підземні джерела води. А вони, як і будь-які інші ресурси, можуть вичерпатися.

– Якщо неграмотно і надмірно експлуатувати будь-яку енергію, вона вичерпається. Але поки що, за даними гідрогеологічних експедицій, у Львові запасів води має вистачити надовго. Джерела поповнюються водою зі снігу чи дощів, – розповідає завідувач кафедри гідротехніки й водної інженерії Інституту будівництва та інженерних систем Львівської політехніки Володимир Чернюк.

До того ж, додає він, за часів незалежності рівень споживання води у Львові зменшився.

– Якщо трохи зануритися в історію, на час розвалу Радянського Союзу Львів мав 18 водозаборів. 17 з них поділялися за напрямками: північні, південні, східні та західні. А ще один водозабір був у Тернополі. Зараз воду звідти не використовують, бо на початку 1990-х Львів споживав 500 тисяч метрів кубічних води на добу, а зараз більшість підприємств не працюють, і споживання води зменшилося, – пояснює Володимир Чернюк.

Експерт також зауважив, що у випадку дефіциту води для Львова є альтернативи – це річки Дністер або Стрий.

До речі, зі Стрия воду беруть і зараз, але не безпосередньо з річки, а зі свердловин, які наповнюються річковою водою.

– Стрий – гірська річка. Вона несе багато піску, а вода фільтрується через пісок і гальку. До свердловин вода доходить очищеною і без піску, – каже Володимир Чернюк.

Щодо України загалом, то Володимир Чернюк зазначив, що нашу країну відносять до держав із малим забезпеченням водою. Тільки на Поліссі є достатньо цього ресурсу.

– На Сході чи в Криму мало води. Ми бачимо, яка ситуація на півострові. Не подаємо воду, і її немає. Хоч свердловин і набурили, але вони поповнюються сотні років. Тож, якщо не постачати воду, то її й не буде. А по Україні у нас є Дніпро, але ми не можемо забирати всю воду з нього чи інших річок. Треба просто по-господарськи ставитися до води, – наголошує експерт.

Повний текст матеріалу – на сайті Lviv.Media.