Завершився важливий етап вступної кампанії – 2017

Борис Козловський, Прес-служба Львівської політехніки
Політехніка

1 серпня о 20.00  майже закінчилася вступна кампанія 2017 року.

Чому майже? Та тому, що саме у цей час  електронна база видала списки рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення.   Абітурієнти рекомендовані, але ще на зараховані.

Тепер вступникам належить принести оригінали документів не пізніше 12.00 5 серпня. Це для бюджетників. А контрактники мають принести оригінали документів слід не пізніше 18.00 10 серпня. Нерідко трапляються випадки, що абітурієнти, маючи гарантоване місце  державного замовлення, змінюють своє рішення і вирішують вчитися на платній основі, опановуючи іншу спеціальність. Торік у Львівській політехніці таких набралося аж 10 відсотків!

 Цього року Міносвіти та підконтрольна їй EДEБO (єдина електронна база з питань освіти) завдали чимало зайвих клопотів вступникам, їхнім батькам та працівникам приймальних комісій. Кілька днів база зависала, не даючи можливості подати електронні заяви. Потім ЕДЕБО наробила  помилок у нарахуванні конкурсних балів і абітурієнти повинні були повторно подавати документи...

Був сюрприз для приймальних комісій і зранку 1 серпня. Міносвіти оприлюднило  «сенсаційну» інформацію про те, що нібито виявилися масові випадки, зокрема називалися міста Київ, Львів. Чернігів, коли учні міських шкіл видавали себе за учнів сільських шкіл, щоб здобути додаткові конкурсні бали через так званий сільський коефіцієнт. Згодом  директор департаменту вищої освіти п. Шаров сказав, що під підозрою 2 тисячі шкіл. У приймальній комісії Львівської політехніки пояснили, що самі приймальники документів виявили близько 20 довідок, у яких було зазначено не села, а селища міського типу, які не дають права на сільський коефіцієнт. Є така думка, що на подібні довідки закривали очі маленькі, непристижні ВНЗ, щоб залучити якомога дітей з сільськими коефіцієнтами. Міністерство давало вказівки: усі суперечливі питання вирішувати на користь абітурієнтів. Їх катастрофічно бракує для всіх ВНЗ. Крім того, в інструкціях Міносвіти не вказано чітко термін придатності таких довідок. Раніше траплялися непоодинокі випадки, коли діти вчилися у місті,  у районному центрі, а потім за кілька місяців до вступу переводилися до сільської школи. Вступників за недостовірні довідки не відраховують, не скасовують права на вступ , а просто знімають бали сільського коефіцієнта...

Власне через цю колізію було зірвано термін оприлюднення списків рекомендованих до зарахування. Списки вже мали висіти не пізніше 12.00 1 серпня. А вони  тільки з’явилися у електронній системі о 20.00... Через це приймальна комісія Львівської політехніки змушена була засідати 2 серпня о   7.30. На той час під брамою університету вже стояли випускники та їхні батьки з оригіналами документів.

У цілому ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало, підсумками вступної кампанії задоволений. Щоправда, університет отримав на 19 державних місць менше, аніж торік. Але слід врахувати, що у цілому по країні держзамовлення зменшено на 17 відсотків. Головним чином через те, що катастрофічно зменшилася кількість вступників (демографічне провалля). Виживають, насамперед, солідні університети.

Як і в попередні роки у Львівській політехніці зберігається підвищений попит на такі спеціальності як право, психологія, економічні спеціальності, комп'ютерна інженерія, журналістика, туризм. Але ж країні потрібні інженери-механіки, радіотехніки, фахівці з прикладного матеріалознавства тощо. Очевидно, щось не так робиться у справі профорієнтації  учнів середньої школи.