Завершилося стажування завідувачки катедри УМ у Гданському університеті в рамках Нагороди імені Виговського

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото зі стажування в Польщі

Нагорода імені Івана Виговського, заснована 2014 року в Центрі Східноєвропейських студій Варшавського університету під почесним патронатом Президента Польщі, призначена для відзначення українських науковців з галузі гуманітарних наук, які мають вагомі досягнення в розвитку науки, культури, громадського життя та розвитку громадянського суспільства в Україні. Беручи до уваги історичні, сучасні й майбутні зв’язки демократичної України з Польщею та Європою, найбільші польські університети об’єдналися, щоби надати можливість українським науковцям – переможцям конкурсу – пройти чотиримісячне стажування у двох польських університетах і займатися власною архівною та дослідницькою роботою.

Цьогоріч завдяки цій престижній нагороді завідувачка катедри української мови Львівської політехніки Зоряна Куньч перебувала на двомісячному стажуванні в Гданському університеті. Її наукове дослідження, яке здобуло підтримку Капітули, присвячене вивченню ролі громадських організацій у збереженні національної ідентичности української національної меншини в Польщі.

Зоряна Йосипівна зазначає: «Під час стажування я ознайомилася з діяльністю філологічного факультету, мала зустрічі з деканом цього факультету, професором Мирославом Приліп’яком, з професорами і студентами. Особливо цінною була співпраця з професоркою Мартою Коваль, науковцями, які спеціалізуються на питаннях захисту прав національних меншин. Обговорено можливості проведення спільних наукових досліджень, обміну опублікованими навчальними та науковими матеріалами, а також публікації наукових статей у журналах, які видає Гданський університет. Також мала низку зустрічей з представниками української меншини, яка проживає в Польщі. Зокрема, з Ельжбетою Кшемінською, головою Поморського осередку, активісткою Об’єднання українців у Польщі, культурологом, координатором освіти, економістом. Цікавими й зворушливими були відвідини культурно-просвітницьких заходів української меншини, особливо Дитячого фестивалю української культури в Ельблонгу, організованому Об’єднанням українців у Польщі».

Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі