Завершилася ХІХ Міжнародна школа україністики МІОКу «Крок до України»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою Львівської політехніки
МІОК

26 липня 2024 року відбулося урочисте закриття ХІХ Міжнародної школи україністики МІОКу «Крок до України» та церемонія вручення сертифікатів. У заході взяли участь викладачі школи та студенти з одинадцяти країн світу (Австралії, Австрії, Аргентини, Болгарії, Бразилії, Італії, Німеччини, Норвегії, Південної Кореї, Польщі та США), а також запрошені почесні гості – Наталія Чухрай, проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків НУ «Львівська політехніка», Ярослава Хортяні, Голова Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО), друга віцепрезидентка Світового Конгресу Українців (СКУ). Подію модерував заступник директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) Андрій Яців. Віртуальні вітання учасникам передали Євгенія Петрова, Почесна Голова СФУЖО, та Ірина Ключковська, директорка МІОКу й засновниця школи.

З 15 по 26 липня слухачі школи прослухали інтенсивний курс з української мови як іноземної, у програмі якого: щоденні заняття з української мови, щоденна розмовна практика, дискусійні клуби за участю відомих особистостей. Для учасників школи була створена віртуальна україномовна платформа для спілкування українською із викладачами та усіма студентами школи під час та після завершення навчання.

Цьогоріч гостями дискусійних клубів були експерти зі сфери мистецтва та благодійності: Надія Труш – театральна, культурна діячка, заслужена працівниця культури України та поетка; Ірина Плахтій – волонтерка, психологиня, співзасновниця і голова правління благодійного фонду «Із янголом на плечі»; Устя Стефанчук – волонтерка, колекціонерка, дослідниця історії української діаспори, журналістка та блогерка.

Відкрила урочисте закриття школи Наталія Чухрай, проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки, яка привітала студентів школи з успішним завершенням навчання та зазначила: «Ми завжди раді вітати вас у нашому університеті і віримо, що разом із вами святкуватимемо Перемогу України».

Цьогоріч у школі також навчалися слухачки, які отримали Стипендію ім. Анни Кісіль від Світової Федерації Українських Жіночих Організацій. Ярослава Хортяні, Голова СФУЖО та друга віцепрезидентка СКУ, зауважила, що надання Стипендіальної програми уже стало доброю традицією організації, адже вже четвертий рік поспіль стипендіатки мають можливість вивчати українську мову та культуру на школі «Крок до України». Очільниця СФУЖО подякувала Почесній Голові Євгенії Петровій за координування проєкту та висловила переконання, що «заговоривши українською, активні українки з діаспори не лише зміцнять зв’язок зі своїм українським корінням, а й стануть амбасадорками України у країнах проживання».

Ірина Ключковська, директорка МІОКу та засновниця школи, наголосила: «українська мова у світі сьогодні – це вже необхідність, вимога часу. Чим більше буде охочих вивчити її, тим більше буде тих, хто пізнаватиме нашу правдиву історію, багату, давню і модерну культуру. Це ще один шлях відкрити себе для світу. Саме тому ми так вперто, наполегливо і системно працюємо над питаннями української як іноземної. За нами вже створення справжньої бібліотечки підручників, порталів. І ось ХІХ школа з прекрасними студентами і викладачами».

Модератор події Андрій Яців висловив вдячність професору Согу Хонгу, завідувачу кафедрою українознавства Університету іноземних студій Ханкук, за співпрацю та ініціативу навчання групи студентів з Південної Кореї на школі МІОКу.

Координаторка та викладачка школи, провідна філологиня МІОКу Ольга Руснак подякувала співробітникам та студентам за спільнодію: «Колеги, дякую вам за відчуття маленької перемоги, бо попри всі труднощі школа відбулася. Слухачі, дякую вам за відчуття свободи, коли голосно говориш українською про Україну за її межами, хоч і віртуальними. Це живить віру і дає надію, що ти будеш почутий. Я дякую вам, що ви є голосом Україні у світі».

Слова подяки лунали і від студентів. Тара Кеннавей з Австралії, Луана Ґуґік з Бразилії, Джи Сон Шин з Південної Кореї, Тамара Софія Королюк та Софія Айлен Запая з Аргентини висловили вдячність за нові знання, отримані під час навчання, наполегливість та професійність вчителів, бездоганну організацію школи та незабутній досвід.

Викладачі школи, наукові співробітники МІОКу, співавтори підручників та посібників з української мови як іноземної, автори наукових праць з методики викладання УМІ, зокрема Оксана Трумко, Назар Данчишин, Галина Бойко, Оксана Галайчук, Оксана Горда та Ольга Руснак вручили сертифікати учасникам школи, які навчалися у їхніх групах та привітали із завершенням інтенсивного курсу.

ХІХ Міжнародна школа україністики МІОКу «Крок до України» стала справжнім святом великої української родини, об’єднаної любов’ю до України та її мови, де кожен учасник відчув себе її частиною.