Засідання Вченої ради Львівської політехніки: чому для університету важливо бути в рейтингах

Марія Маркова, Центр комунікацій Львівської політехніки
Лілія Жук

28 листопада відбулося чергове засідання Вченої ради Національного університету «Львівська політехніка».

Серед питань, які були винесені на засідання, – чому для університету важливо бути присутнім у рейтингах. З цього питання виступила проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Лілія Жук, закцентувавши на основних чинниках участі освітнього закладу в рейтингуванні:

– По-перше, це стратегічна мета Львівської політехніки не лише бути присутньою, а й обіймати лідерські позиції серед українських закладів вищої освіти. По-друге, присутність у рейтингу й високі позиції сприяють залученню українських, а також іноземних студентів, адже рейтинги дають можливість потенційним вступникам та їхнім батькам порівнювати університети. По-третє, рейтинги сприяють зростанню бюджетного фінансування, тому високі позиції Львівської політехніки мають зіграти на користь зростання фінансування.

Участь у міжнародних рейтингах також привертає увагу іноземних партнерів та сприяє розвитку міжнародної співпраці, зокрема наукової. І, звичайно, стимулює конкуренцію й поліпшення якості освітніх послуг.

Виступ супроводжувала презентація на відповідні теми, а саме: рейтинги, статистика, підсумки опитування студентів. Крім того, порушено тему впливу інформації про місце Львівської політехніки у міжнародних рейтингах на вибір університету абітурієнтами. Доповідачка продемонструвала перелік рейтингів, у яких представлена Львівська політехніка, і наголосила на місцях, які посів наш університет цього року. Йдеться про міжнародні й національні рейтинги, зокрема Times Higher Education, QS-рейтинги.

На сьогодні Львівська політехніка входить до чотирьох рейтингів QS: загального рейтингу, тобто рейтингу 1500 університетів світу, рейтингу університетів Європи, рейтингу університетів Східної Європи та рейтингу QS, у якому цього року брала участь уперше. Цей рейтинг зосереджений на показниках соціальної й екологічної стійкості ЗВО. Щодо національних рейтингів, то вони, на думку проректорки, менш важливі, ніж міжнародні.

Виступ прокоментував директор ІАДУ Любомир Пилипенко, зокрема наголосивши, що результати таких рейтингувань впливають на фінансування університетів.

– Очевидним є те, що наші партнери з іноземних закладів вищої освіти зважають на позиції нашого університету в цих міжнародних системах рейтингування. Тому треба брати до уваги наше рейтингування й ті критерії, які висуває міжнародна система, і працювати над ними, – підсумував Любомир Пилипенко.

Отож участь університету в рейтингуванні та місця, які він посідає у рейтингах, важливі. Високе місце впливає на репутацію, завдяки якій Львівська політехніка буде більш упізнаваною, що сприятиме розширенню співпраці із закордонними освітніми закладами.

В ухвалі з цього питання рекомендовано розробити план заходів щодо досягнення показників, які відповідають міжнародним рейтингам, а також домогтися поставлених цілей на поточний рік. Директорам ННІ та завідувачам кафедр запропоновано акредитовувати програми згідно з вимогами національних і міжнародних агенцій з якості освіти, інформаційно наповнювати вебсайти структурних підрозділів, висвітлюючи всі аспекти своєї діяльності.

Лілія Жук Любомир Пилипенко