Захоплива камерна музика, або Мистецтво задля великої справи

Софія Коритко, студентка групи ЖР-31
Фото з концерту

Народний камерний оркестр «Поліфонія» щоразу демонструє силу згуртованості й за допомогою музики допомагає українській армії. Концерти оркестру неодноразово відбувались у стінах Львівської політехніки. Зазвичай вони благодійні. Останній відбувся 13 січня в актовій залі Національного університету «Львівська політехніка», на якому слухачі мали нагоду почути композиції симфо-метал-гурту Apocalyptica.

Як прозвітувала «Поліфонія», загалом на концерті вдалося зібрати 63 060 грн, з яких 61 060 грн вже передані у Благодійний фонд «Повернись живим», а 2000 грн будуть надані на закупівлю фурнітури для адаптивної білизни пораненим бійцям.

Про діяльність Народного камерного оркестру «Поліфонія» розмовляємо з його диригентом Романом Кресленком.

– Коли саме у вас виникла ідея благодійних концертів?

– З благодійними концертами ми почали виступати вже давно, ще до широкомасштабної війни. Це було як у межах, так і поза межами Політехніки. Але після початку повномасштабного вторгнення ми стали віддавати всі кошти до єдиної копійки з усіх наших концертів на підтримку ЗСУ. Переважно у Фонд «Повернись живим», адже ми все-таки довіряємо великим фондам, а також нашим волонтерам, друзям оркестру, які потребували тієї чи іншої допомоги.

Щодо очікувань, то пан Роман зазначає, що єдиним на сьогодні очікуваним результатом є зібрати якомога більше коштів. А загальну суму коштів, зібраних за весь час, саме підраховують і точної цифри ще немає.

– Чи організовували концерти за кордоном?

– Так, останній концерт був у Польщі, також благодійний. Він відбувся у Краківській політехніці. Разом ми збирали кошти для наших українців, які власне отримали допомогу від цього університету. Ми саме очікуємо на точну цифру, скільки ж ми там зібрали, тому що сума була досить велика.

– Як ви можете описати загалом такі ініціативи?

– Складність у тому, що в благодійних концертах був дуже сильний спад. Я не знаю чому, але десь із вересня 2023 року люди перестали так масово донатити. Проте зараз усе вирівнюється – люди розуміють, що ця війна надовго і що в цю війну треба вкладати весь свій ресурс. Вони починають усвідомлювати важливість і відвідувати такі заходи, а через це зростають суми коштів, які ми збираємо. Тож саме це є головною динамікою руху зараз.

– Чи змотивована команда оркестру?

– Усі, з ким ми працюємо: і студенти, і викладачі – ті, хто грає в оркестрі, не просто змотивовані, це люди, які ще самі задонатять. Це те, що ми завжди й робимо. Бо як тільки почалося повномасштабне вторгнення, перше, що оркестр зробив, – зібрав сам від себе 50 000 грн і негайно передав фонду «Повернись живим». Зараз не про мотивацію йдеться, а про виживання. Коли ж ідеться про виживання, то відразу й мотивація є, адже це головний інстинкт людини.

– Чи плануєте у майбутньому такі концерти?

– Звісно, плануємо, але ще важко сказати точно де й коли, тому що під час планування концерту в нас дуже багато попередніх дій, для того щоб усе організувати, домовитися тощо. Найближчим часом, думаю, вже навесні, може, навіть на початку квітня, ми хочемо дати також великий концерт, який, як завжди, буде благодійним. Напевне, це буде концерт класичної музики.