За участю політехніків у Львові реалізують експрес-проєкт «Театр перед мікрофоном» задля допомоги незрячим

За матеріалами сайту Львівської міської ради
експрес-проєкт «Театр перед мікрофоном»

Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» розпочав реалізацію нового експрес-проєкту під назвою «Театр перед мікрофоном». Проєкт реалізують у рамках конкурсу «Фокус на культуру». Зі слів Оксани Потимко, керівниці Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка», саме цей проєкт має зменшити так звану «ізоляцію» у період карантину осіб з важкими ураженнями зору, які через фізичні обмеження позбавлені багатьох доступних для зрячих людей можливостей: дивитися телебачення, читати книги без сторонньої допомоги тощо.

– Експрес-проєкт «Театр перед мікрофоном» має на меті створити одразу кілька доступних культурних продуктів: 2 радіовистави, 1 інклюзивний літературний проєкт, 3/5 аудіокниг. Зараз триває робота над літературним проєктом, зокрема озвучується знаменитий твір Антуана де Сент Екзюпері «Маленький принц». В ролі маленького принца – незряча дівчинка з Хмельницького Оля Бучина. Ця дитина звернула на себе увагу своїми акторськими задатками, змусивши дорослих замислитися над тим, як і де можна їх застосувати. Саме так і виникла ідея театру перед мікрофоном, у якому зрячі та незрячі актори – рівні. Щоправда, аудіювання ролі маленького принца для незрячої дитини – справжній виклик: адже читати текст очима з огляду на сліпоту дівчинка не може, а вивчити усі діалоги на пам’ять – справа тривалого часу, якого наразі немає. Тому організатори проєкту придумали власний механізм втілення ось таких інклюзивних літературних практик, який дуже вдало реалізовується саме в ці дні, – розповіла Оксана Потимко.

Усі виготовлені в межах проєкту радіовистави та аудіокниги планують розмістити в соцмережах та на сайті громадської організації УСІ, де ними зможуть скористатися усі шанувальники театру перед мікрофоном і гарної книги – і не лише незрячі.