Щоб українці жили в безпечних умовах: за круглим столом в ІНПП говорили про стратегію екологічної безпеки

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
Круглий стіл «Стратегія екологічної безпеки України»

Про стратегію екологічної безпеки України говорили за круглим столом в Інституті права та психології 18 травня. Викладачі та студенти зосередились не тільки на законодавчих аспектах, а й на соціально-економічній складовій екології.

Ба більше, першу доповідь старший викладач кафедри теоретичної та практичної психології Галина Закалик присвятила екології стосунків. Дуже цікаву психологічну довідку про вербальні й невербальні засоби спілкування доповідачка проілюструвала інформативними й часом дотепними слайдами.

Загалом у ІІ круглому столі «Стратегія екологічної безпеки України: соціально-економічний та правовий вимір» участь узяло понад 80 представників ІНПП, Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, ЛНУ ім. І. Франка, Львівського НДІ судових експертиз. Активними учасниками були студенти. На окремому секційному засіданні «Організаційно-правове забезпечення екологічної безпеки України: погляд студентської молоді» вони виступили з понад 40 доповідями.

Привітав присутніх заступник директора ІНПП професор Олексій Остапенко, який наголосив, що «хоч західна Україна є, можливо, найбільш екологічно здоровою порівняно з іншими областями, але воднораз навіть Львів має проблему, про яку говорять усі ЗМІ». Відтак Олексій Іванович висловив сподівання, що рекомендації, які учасники напрацюють у результаті обговорень, «знайдуть відгук у душі наших можновладців і тих, хто намагається у правовому вимірі врегулювати ці питання».

Про потребу передати напрацьовані пропозиції владі Львова, народним депутатам у розмові з журналісткою «Аудиторії» говорив і завідувач кафедри цивільного права доцент Ігор Паньонко, «адже ми говоримо про стратегію екологічної безпеки, це не тактика, яку повинні розробляти на сьогодні – завтра, ми говоримо про майбутнє, про наших дітей. Юристи також зацікавлені в тому, щоб ми, українці, жили в безпечних умовах, а екологія не впливала негативно на наше здоров’я».

Крім актуальної для кожного львів’янина теми сміття, учасники обговорювали питання поводження з медичними відходами, правопорушення в галузі тваринного світу, рослинного, лісового господарства, водних запасів. Крім того, ішлося про екологічну освіту (на кафедрі цивільного права викладають дисципліну «Екологічне право»).

Серед ухвал резолюції – рекомендувати навчальним закладам, готуючи фахівців за спеціальністю «Право», акцентувати увагу на практичному аспекті навчального процесу; звернутись до МОН, щоб акцентувати увагу науковців щодо висвітлення таких питань: формування стратегії екологічної безпеки, реформування екологічного законодавства, інформаційного забезпечення природокористування, забезпечення гарантій реалізації прав та свобод людини й громадянина в екологічній сфері в Україні, убезпечення довкілля, особливостей юридичної відповідальності за екологічні правопорушення тощо.

Круглий стіл «Стратегія екологічної безпеки України» Круглий стіл «Стратегія екологічної безпеки України» Круглий стіл «Стратегія екологічної безпеки України» Круглий стіл «Стратегія екологічної безпеки України» Круглий стіл «Стратегія екологічної безпеки України» Круглий стіл «Стратегія екологічної безпеки України»