Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало: «Ми посідаємо провідні позиції, проте можемо працювати значно краще…»

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
на нараді

Днями ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало провів нараду з директорами навчально-наукових інститутів та всіма завідувачами університетських кафедр. Нагадаємо, що в Університеті нині функціонує 90 кафедр та 16 інститутів.

Ректор відзначив, що Львівська політехніка продовжує посідати провідні позиції серед кращих вищих навчальних закладів України, пославшись на рейтинг світових університетів Times Higher Education, де наш університет перебуває разом з іншими чотирма вишами України. В академічному рейтингу «Топ-200 Україна» і консолідованому рейтингу ВНЗ України 2017 року Львівська політехніка – на шостих місцях.

Щодо рейтингу науковців Університету за h-індексом (цитуванням) у Scopus, то ректор навів у таблиці десять перших місць львівських політехніків. Цікаво, що серед цієї десятки – семеро науковців Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки, зокрема Л. Василечко, А. Андрущак, Д. Сугак, П. Стахіра, С. Убізький, А. Дружинін. В інституті пояснили, що такий інтерес до їхніх публікацій значною мірою зумовлений тим, що тематика нанотехнологій, наноматеріалів, електроніки затребувана сучасною наукою і виробництвом. Приємно, що серед призерів цього рейтингу є й професор Станіслав Воронов з Інституту хімії та хімічних технологій.

Під час наради ректор Юрій Бобало говорив також про студентів – переможців Всеукраїнського конкурсу наукових робіт з природничо-технічних та гуманітарних наук у 2016–2017 навчальному році. Таких – 35. Але 15 із них навчаються в одному інституті – економіки і менеджменту, 5 – в інституті інженерної механіки та транспорту. Натомість є чимало спеціальностей, де олімпіадники – у другій половині «турнірної таблиці». На думку ректора, це пов’язано з тим, що після визначення переможців в Університеті тренери не працюють із ними належним чином.

Як відомо, кілька місяців тому група молодих науковців розробила Положення про рейтингування кафедр за багатьма індикаторами. Всі ці структурні підрозділи поділені на три групи з різними балами рейтингу – високим, середнім і низьким. Лідерів і відстаючих – вісім, а от кафедр-середнячків – 74. На думку Юрія Бобала, багато що залежить від вимогливості завідувачів кафедр до своїх підлеглих. Чимало з них працюють, на жаль, пасивно, не використовуючи сучасних освітніх технологій, не приділяючи належної уваги міжнародній співпраці. Але ж відомо: кафедра – визначальна структура Університету.

Прозвучала на нараді й думка про те, що під час рейтингування треба уважніше враховувати специфіку і можливості тієї чи іншої кафедри. Тому ректор видав наказ «Про створення робочої групи з формування пропозицій щодо внесення змін до Тимчасового положення про рейтингування випускових кафедр». Головою комісії призначено професора, завідувача кафедри електромеханотроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Ореста Лозинського. Головне завдання комісії – виробити базові показники для визначення рейтингу кафедр.

Усі учасники наради отримали «Щоденник завідувача кафедри», в якому докладно розписано їхні обов’язки та завдання. Це, як висловився Юрій Бобало, «важливий інструмент для вашої повсякденної роботи».
 

Фото Йосипа Марухняка

на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді на нараді