Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало: «Між профспілкою та адміністрацією є взаєморозуміння...»

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
на конференції трудового колективу

30 березня відбулася конференція трудового колективу Національного університету «Львівська політехніка». Перше питання порядку денного стосувалося довиборів членів Вченої ради Університету. Доповідав із цього питання голова оргкомітету з виборів професор Богдан Мандзій. Таємним голосування практично одноголосно було обрано шістьох нових членів Вченої ради. Йдеться про осіб, які нещодавно очолили кафедри навчально-наукових інститутів.

Голова профкому працівників Львівської політехніки Володимир Гайдук звітував про виконання колективного договору за 2016 рік. Майже усі його пункти виконані. Доповідач звернувся з проханням до завідувачів кафедр та керівників інших підрозділів вчасно подавати обґрунтовані списки для надання додаткових семи днів для чергової відпустки.

У виступі також йшлося про те, що постійно зростає попит на літній відпочинок у оздоровчих базах Університету. Путівок для всіх охочих не вистачає. Тим більше, що їхня вартість для працівників Львівської політехніки становить лише 50 відсотків. Для їхніх дітей сума здешевлена на 70 відсотків, а проїзд – повністю за кошти профспілки. Очевидно, розподілом путівок повинні займатися профспілкові організації інститутів та інших підрозділів.

Володимир Гайдук повідомив делегатам конференції про позитивні зрушення у пришвидшенні будівництва житлового кооперативу на вулиці Дж. Леннона. Правління кооперативу виявило ініціативу щодо залучення нового ініціативного забудовника.

Усі делегати конференції мали на руках текст колективного договору Львівської політехніки на 2017–2019 роки. У ньому передбачено розроблення положення щодо матеріального заохочення працівників Університету за економію енергоносіїв. Молодим ученим надано змогу тимчасового проживання не більш ніж на один рік у студентських гуртожитках за наявності вільних місць, зокрема за рахунок переобладнання за власні кошти нежитлового фонду. Згідно з договором, у збудованому житловому будинку за пайовою участю Львівської політехніки розподіл квартир має здійснюватися у такому співвідношенні: 30 відсотків – згідно з контрольним списком для усіх категорій працівників; 45 відсотків – згідно з контрольним списком для докторів та кандидатів наук; 25 відсотків – за рахунок фонду ректора. Житловій комісії профкому разом із відділом соціального розвитку Університету рекомендовано в разі необхідності створювати й організовувати роботу спеціальної комісії для оцінювання реальних житлових умов працівників Львівської політехніки.

Дискусію на конференції викликало положення колективного договору щодо виплати трьох посадових окладів – на оздоровлення перед відпусткою, за зразкове виконання службових обов’язків та до профспілкового свята – Дня працівника освіти. Володимир Гайдук пояснив, що це рекомендація генеральної і галузевої угод. Саме це спонукало ректора Університету Юрія Бобала зробити зауваження: «Забули у цей пункт дописати слова: за наявності коштів...».

Виступаючи на конференції трудового колективу Львівської політехніки, ректор зазначив, що, попри дискусії, між профспілкою та адміністрацією є взаєморозуміння. Він говорив про нелегку фінансову ситуацію, у якій доводиться працювати адміністрації Університету. З бюджету Міністерства освіти і науки України надходять кошти лише на зарплати, стипендії та 20 мільйонів гривень відсотків на оплату комунальних послуг. 80 мільйонів доводиться витрачати на цю мету зі спецфонду, тобто зароблених коштів. Підвищення мінімальної зарплати і необхідність компенсації стосувалася 1480 осіб. А це додаткові витрати в сумі 10 мільйонів гривень.

Ректор Юрій Бобало звернув увагу на те, як «щедро» окремі керівники підрозділів складають списки осіб, котрим просять надати 7-денну оплачувану відпустку за ненормований робочий день. Натомість нерідко вже о 15–16 годині на багатьох кафедрах нікого не знайдеш...

Загалом же делегати конференції схвалили проект колективного договору на 2017–2019 роки.

на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу на конференції трудового колективу