Японія – традиції та сучасність: у Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки відбувся концерт

Анастасія Задорожна, студентка ІНПП Львівської політехніки
концерт «Японія – традиції та сучасність»

У бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» відбувся концерт «Японія – традиції та сучасність».

Розпочалось дійство з подарунків, які гості з Японії підготували для всіх присутніх на знак подяки за бажання зануритись у світ японської культури.

У першій частині концерту представили традиційні японські танці «Ніхон буйо», школи «Сігаяма Рюу». Прелюдією до танців була мелодія на гітарі від Кувата Морійосі. Приємно вразило присутніх те, що пан Морійосі виступив у вишиванці, яку придбав після відвідин виставки «ХειροΣοφια української вишивки».

Для кращого сприйняття Ігор Зорій розповів про традиційний японський танець «Ніхон буйо» (яп. 日本 舞 踊). Поняття «буйо» об’єднує два жанри танцю: танці (яп. 踊り), що виросли зі сценічних вистав Кабукі, та танці (яп. 舞), що з’явилися з уявлень Но, останні виконували у закритих приміщеннях. У «Ніхон буйо» використовується техніка «дзе-ха-кю» (яп. 序 破 急) – це традиційна японська модель побудови послідовності дій, що застосовується у бойових мистецтвах, японському театрі (Кабукі, Но, Дзьорурі), японській чайній церемонії. Техніка «Дзе-ха-кю» танців означає повільний вступ, покликаний створити атмосферу розвитку дій, кульмінацій та стрімке їх завершення. Частини не повинні бути рівними за тривалістю: зазвичай «кю» – найкоротша, а «ха» – найдовша.

Присутнім танець представили відомі японські танцівниці Сігаяма Цідзуя та Імагава Аяко. Цікаво, що традиційний японський танець – не просто вміння володіти своїм тілом, а маленька історія, яку оповідають за допомогою символічних рухів та використання додаткових предметів, наприклад, віяла. До слова, воно в Японії – символ щастя, а у танці використовується для вияву радості та задоволення від життя.

Наступну техніку танців презентувала Сігаяма Вахоо, почесна викладачка традиційних японських танців у школі Сігаяма Рюу. Її танець допоміг на мить перенестися до Японії, відчути весь колорит країни, а себе відчути частинкою японської культури.

Друга половина концерту розважала глядачів грою неперевершеного Кувата Морійосі, який представив відомий хіт японського рок-гурту «Endless Love». Мелодія серця не залишила публіку байдужою, ліричність пісні викликала у гостей світле зворушення.

На завершення концерту відбувся довгоочікуваний виступ відомої японської співачки Оно Акі. Вона виконала декілька своїх хітів, проте найбільшу увагу привернула пісня «Молитва за мир». Оно Акі зізналася, що написала її під час подій 2014 року. Революція Гідності на Майдані вразила співачку, тож вона написала пісню, в яку вклала щиру молитву за мир в Україні.

На біс, разом із викладачкою кафедри іноземних мов Ольгою Літинською, співачка виконала пісню «Сакура-Сакура». Завершуючи, Оно Акі подякувала всім присутнім та мовила, що щиро закохана в Україну, молиться за мир спільно з українцями. А також висловила сподівання, що українсько-японська співпраця продовжиться, а політехніки ще не раз організовуватимуть чудові заходи японської культури.

– Наше знайомство з Японією розпочалось 2017 року зі святкування всеукраїнського року Японії циклом лекцій про японську писемність, гравюру та містичних істот. Також наші працівники вперше презентували відомий мультиплікаційний фільм «Віднесені привидами» режисера Хаяо Міядзакі, – розповіла заступниця директора НТБ Олена Харгелія. – Того ж року при бібліотеці створили Українсько-японський центр, який успішно розвивається за сприяння голови Японсько-української асоціації культурного обміну Оно Мотохіро. Керівник центру – Ігор Зорій.

концерт «Японія – традиції та сучасність» концерт «Японія – традиції та сучасність»