Які труднощі на шляху до практики в студента-політехніка? Версія Ковід-19

Юлія Паньків, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Ольга Дмитрик

Ковід-19 – дивний незнайомець, який зустрів нас зненацька. Березень 2020-го, дзвінок на третю пару та сумна звістка – карантин на два тижні. Хто ж знав, що мине рік, а ситуація практично не зміниться. Спочатку не було ніякого уявлення, як має відбуватись основний навчальний процес. А потім розумієш, що до студентів другого курсу непомітно підкрадається щось таке страшне й незвичне – перша практика. Роботодавці масово розривають контракти, адже і так скорочення власного штату, куди ще брати недосвідчених дітей? Під своє крило нас беруть рідні викладачі. Ми ж одна велика сім’я, а своїх не «кидають». Минає рік, другокурсники успішно стали студентами третього курсу, жорсткого карантину, як такого, немає. Та проблеми ті самі. Більше про перепони на шляху до практики у 2021 році розкажуть викладачі та практиканти

Зоряна Галаджун, завідувачка кафедри ЖЗМК в Інституті права, психології та інноваційної освіти, розказала, що саме коронавірус змінив у студентському житті. «Пандемія Covid-19 внесла суттєві зміни в усі аспекти традиційної комунікації і не змогла не позначитися на навчальному процесі, зокрема на здобутті практичних навичок у студентів під час практики. Оскільки карантинні обмеження вже тривають рік, то ми всі були змушені змінити звиклу форму провадження різних освітніх процесів, і ЗМІ – місця практики наших студентів, теж навчилися працювати по-новому. В цьому році ми вже не мали суттєвих проблем щодо місць практики, насамперед завдяки тому, що уклали нові угоди з організаціями, медіа – таким чином збільшивши можливості для наших студентів, та, крім цього, самі ЗМІ вже виробили алгоритми комунікації в карантинних умовах. Під час весняного семестру 2019–2020 навчального року були труднощі щодо проходження практики, але вони були зумовлені викликами, з якими ми тільки вчилися жити, зараз таких проблем немає», – доповнює пані Зоряна.

Цього року викладачі радили знаходити місця практики, де не буде стажування-онлайн. Чому? Адже саме під час «живої» роботи, разом з колективом, можна відчути всі аспекти своєї професії. Тим, хто живе не у Львові, рекомендували проходити практику в своїх рідних містах, навіть зважаючи на невелику кількість ЗМІ, адже там радо приймуть «новачків». Третьокурсниця спеціальності «Журналістика», Ольга Дмитрик, проживає в Івано-Франківську та без проблем знайшла радіостанцію, де їй не відмовили в стажуванні: «Цього року ми знаходили практику собі самі, і викладачі нам рекомендували пройти практику у своєму місті. Тому так я і зробила. Мої пошуки тривали недовго, адже я дуже сильно хотіла попрактикуватися на радіо і там працювала моя знайома, яка з радістю мене підтримала і запропонувала у них проходити практику. Мене охоче прийняв колектив радіостанції, я познайомилась із багатьма ведучими, які поділилися зі мною своїм досвідом та давали мені цінні поради. Звісно, порівнюючи із минулорічною практикою, я не можу сказати, яка була краща, адже кожна мені дала потрібні знання та досвід. Навіть незважаючи на те, що практика другого курсу проходила на кафедрі журналістики «Львівської політехніки».

Без практики неможливо здобути професійних навичок. Ніколи не варто боятися пробувати чи шукати щось нове, адже завдяки можливостям та знанням, які надає наш навчальний заклад, студенти є бажані фахівці в будь-якій галузі.